Kragujevačka opozicija zatražila od tužilaštva da reaguje zbog pritiska na zaposlene (VIDEO)

Politika

Predstavnici 11 opozicionih organizacija u Kragujevcu zatražili su danas od tužilaštva da reaguje zbog velikog pritiska koji se vrši na zaposlene u javnim, komunalnim preduzećima i ustanovama, da idu na kontramiting 26. maja u Beogradu.

Osnovnom javnom tižilaštvu u Kragujevcu danas je predat zahtev da OJT preduzme zakononske radnje.

  • Od OJT očekujemo samo da radi svoj posao ,koji je zakonom definisan, i da pokaže da li je Osnovno javno tužilaštvo nezavisno ili je i dalje u kandžama ove vlasti, poručio je ispred Palate pravde narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora SSP-a Dalibor Jekić.

On je rekao da su se svim opozicionim strankama u Kragujevcu, zbog pritisaka, javljali zaposleni iz javnih, komunalnih preduzeća, kao i iz zdravstvenih ustanova.

  • To su dva krivična dela, krivično delo prinude i krivično delo zloupotrebe  službenog položaja. Podsetiću da je za oba zaprećena zatvorska kazna, rekao je Jekić.

Narodni poslnik (POKS) Veroljub Stevanović  je rekao da zna da je je „ kvota“ naprednjaka za Kragujevac oko 9.000 ljudi, a za Batočinu više 750, koji treba da idu u Beograd 26. maja.

  • Ovo nije stvar politike, ovo je stvar dostojanstva i ljudskosti, svi moramo da budemo tu jedni za druge, poručio je narodni poslanik Zajedno Nikola Nešić.

On je rekao da su zaposleni u strahu i da se vrši najveće kršenje radnih prava, pa je apelovao da se jave gradjani Kragujevca ali i iz cele Srbije za pravnu pomoć i podršku.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke dr Predrag Delić kazao je da je na sceni  „najveće mobilisanje snaga SNS-a“,i da  su svesni da gube sve poluge vlasti, ne prezajući više ni od čega i primoravajući ljude da idu na miting u Beograd.

On je zamolio sve Kragujevčane  da ne idu na skup u Beogradu 26. maja i ne daju legitimitet „ njegovoj parodiji“ i onome što on pravi od ove zemlje.

Lideri opozicije u Kragujevcu pozdravili su, kako su rekli, ujedinjenje opozicije i da to treba da bude primer za celu Srbiju.

Dopis Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu:

Поштовани,

Овим путем Вам се са искреном забринутошћу обраћамо са намером да још једном укажемо на појаву принуде над запосленима у јавним предузећима и установама да присуствују и активно учествују у скуповима које организује владајућа већина, а у погледу које појаве до сада нисте предузимали неопходно потребне мере, при чему сматрамо да је с обзиром на несрећне друштвене околности у којима се налазимо и у којима смо се нашли сада прави, ако не и последњи тренутак да поступите у складу са вашим надлежностима.

Као што је свима познато, владајућа већина је по ко зна који пут одлучила да поступи недржавнички и неодговорно те да на талас насиља који је захватио наше друштво и кулминирао, на грађанске скупове против тог истог насиља одговори  ,,највећим скупом икада”, односно насиљем и то организовањем скупа у народу познатијег као институт контрамитинга, који ће бити организован 26. маја.

У реализацији свог неразумног и морбидног циља владајућа већина служи се свим како допуштеним тако и недопуштеним средствима, све како би обезбедила абнормалну масовност, па у том циљу лица која се налазе на руководећим позицијама у јавним предузећима, установама, институцијама и појединим приватним предузећима састављају спискове запослених и исте приморавају да присуствују наведеном скупу, јер ће уколико не буду присуствовала сносити последице које се састоје у престанку радног односа, спречавању напредовања, свакодневном шиканирању и стављању у неравноправан положај са другим запосленим лицима.

С обзиром на то да се ради о недопуштеној и противправној пракси којом се остварују елементи бића кривичног дела принуде из члана 135 Кривичног законика Републике Србије за које је запрећена казна затвора до 3 године и кривичног дела злоупотреба службеног положаја из члана 359 Кривичног законика Републике Србије за које је запрећена казна затвора од 6 месеци до 5 година, захтевамо да тужилаштво најзад почне да ради свој посао у складу са својим надлежностима, да поступи на основу пријава које смо небројано пута до сад достављали и којима смо указивали на то ко, где и на који начин приморава запослене да учествују на таквим скуповима, а на основу којих пријава тужилаштво до сада уопште није поступало нити је показало намеру да поступи, да стане на пут таквој пракси, а не да игнорише чињеницу њеног постојања и тиме покаже да заиста обавља своју друштвену функцију изражену кроз законску формулацију да је Јавно тужилаштво самостални државни орган који гони учиниоце кривичних дела и других кажњивих дела и предузима мере за заштиту уставности и законитости, јер наведена пракса не само што је противзаконита и кажњива већ се њоме дубоко задире у људска права и слободе и достојанство човека који се своди на број, чиме се бестијално највиши правни акт једне земље -Устав, крши као да не постоји, што је због деценијског ћутања и пасивности тужилаштва постало правило, а не изузетак.

Овим путем Вас позивамо да станете на браник правног поретка и очувања уставности и законитости у Републици Србији јер свако одуство правног поретка води у анархију и негацију свега што једно друштво чини модерним и демократским и враћа га у загрљај поретка силе у коме важе закони јачега, позивамо Вас да окончате ваше учешће у симуловању једнаке примене права јер и Ви сте као грађани део овог друштва са једнаким правима и обавезама као сви други, позивамо Вас да на тај начин што ћете поступити у складу са надлежностима и процесуирати све оне који својим чињењем воде грађане Републике Србије у потпуно ништавило и још већу ескалацију насиља станете у одбрану струке која никада тиша, немоћнија  и омраженија у народу није била.

Покажите да сте достојанствени и врли чувари уставности и законитости, покажите да поседујете моћ да промените ствари на боље, јер у супротном, игнорисањем стварности пасивношћу и тишином даћете легитимитет насиљу и негацији човека, што ћемо сматрати вашим саучесништвом у девастацији правног поретка зарад одржавања владајуће већине на власти, а самим тим и ваших позиција.

С поштовањем,

Далибор Јекић, народни посланик и председник Градског одбора Странке слободе и правде_________

Верољуб Стевановић, народни посланик ПОКС-а                                                                        _________

Никола Нешић, народни посланик Заједно                                                                                    _________

др Предраг Делић, председник Градског одбора Народне странке                                             _________

Иван Дубљанин, председник Градског одбора Демократске странке                                         _________

Слађана Радисављевић, председник Градског одбора Нове демократске странке Србије       _________

др Влатко Рајковић, повереник Покртеа слободних грађана                                                       _________

Бојан Шпица, Покрет Срце                                                                                                              _________

Слађан Ракић, председник ГГ Крагујевачка иницијатива                                                            _________

др Мирослав Стојановић, председник ГГ Заједно за Крагујевац                                               _________

Јовица Радовановић, председник Покрета „Волим село своје“                                                                    _________


Tekst je nastao kao deo projekta „Unapređenje informisanje građana Šumadijskog okruga“, koji se realizuje uz podršku fondacije Slavko Ćuruvija. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u tekstu nužno ne izražavaju stavove „Slavko Ćuruvija fondacije“ već su isključivo odgovornost autora i redakcije Glasa Šumadije.

Tagovi:

2 thoughts on “Kragujevačka opozicija zatražila od tužilaštva da reaguje zbog pritiska na zaposlene (VIDEO)

  1. Što lažete…?! Evo ja znam jednu ustanovu gde niko nikog nije terao da ide, i spreman sam da svedočim u tužilaštvu sa kolegama da je to istina.

  2. Idealna kombinacija potpisnika Verko Stevanovic i Vlatko Rajkovic ,hahaha nemojte molim vas ali stvarno nemojte toliko da se ne vredjamo, sta je sa Verkovim aferama izgradnja trznica 2007,2008 bez tendera kada je DS gonio Verka na celu sa Vlatkom ,pročesljajte malo i to , ovo nrmaa nigde sem u zemlji koja ne postoji a zove se Srbija, pored vas Vucic je spokojan na zalost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.