Zdravko Ponoš o izborima u septembru i mogućem dogovoru Vučića sa opozicijom

Politika

Lider pokreta SRCE Zdravko Ponoš rekao je za Danas da Vučić najavljuje izbore sa namerom da tim obećanjem anestezira narodni bunt.

  • On bi verovatno i da se oko toga dogovori sa nekim iz opozicije ko bi bio spreman da se dogovara u ime naroda. Teleća je to glava za bilo kog opozicionog mačka. Za početak, voleo bih baš da vidim ko je spreman da propagira verovanje u Vučićeva obećanja.

Na pitanje da li smatra da pod pritiskom velikog broja građana na ulicama Vučić može da pristane i na razdvajanje izbora Ponoš kaže:

  • Vučić nema petlju na to da pristane, zna koliko je krhka ova vlast koju pokriva svojim skutima. Moraju da se obezbede elementarno pošteni izborni uslovi. Datum je manje važan, ali se podrazumeva odgovarajući razmak između tih izbora.

Ponoš ocenjuje da je Vučić imap „jasnu agendu do 2027. koja je podrazumevala armiranu strukturu vlasti koja može da izdrži potrese predaje Kosova i kopanja litijuma, čak i uz, za njega nepovoljne vetrove koji duvaju iz Crne Gore“.

  • Oko Ukrajine je našao modus da Zapadu da ono što im treba više od simboličnih sankcija Rusiji, i onda nam se desila tragedija koja bi potresla svako društvo i ogolila prirodu vlasti. U Srbiji je ogoljeno, kako ono što nas je uvelo u rizik od ovakvih tragičnih događaja, tako i priroda režima da na sve odgovara isključivo represijom. Nešto od toga videli smo prilikom drakonskih mera ograničavanja kretanja i dugih cevi na ulicama tokom kovida, podseća Zdravko Ponoš.

Prema njegovim rečima, režim je uzdrman opravdanim narodnim buntom i Vučić traži način da, sportskim rečnikom, primiri loptu. 

  • Odavno nije u stanju da igra nenameštene utakmice. Tragedija koja je pogodila naše društvo uzdrmala je svakog pojedinačno. To je buđenje koje Pink i Informer i dnevna doza Vučića ne mogu da anesteziraju. Uplašio se veličanstvenih šetnji u tišini. Pravi greške, vređa narod, preti, organizuje protest protiv protesta protiv nasilja. Posezanje za najavom vanrednih izbora u septembru poslužiće da se izmeri koliko bi to primirilo ogorčenu javnost, bar do letnjih odmora, da se kupi vreme, da se smiri ogorčenje. S druge strane to, kao i stranački SNS kontramiting protiv narodnog bunta služi za mobilizaciju i hrabrenje vlastite stranačke vojske, ističe on.

Zdravko Ponoš dodaje da Vučiću „meki SNS glasači klize kroz prste“, kao i da to više ne može da zaustavi. Njih će pokušati da prevari pričom o pokretu koji pravi, smatra sagovornik Danasa, i ocenjuje da je to, u stvari, „koaliciono maskiranje ulupanog SNS“.

  • Naše društvo je ozbiljno obolelo. A kako i ne bi kad se u njega već deceniju ubrizgava otrov. Ubrizgava se od devedesetih sa pauzom od 5. oktobra do dolaska SNS na vlast. Glavni trovač u ovom poluvremenu je Vučić. Svi ostali samo asistiraju. I zato ništa ne rešava što će otići neki Ružić ili Gašić. Ima on na polici koliko hoćete Ružića ostalih no-name ministara. Tema je Vučić, smatra Ponoš.

I za strašnu tragediju u kojoj su pobijena deca glavnu odgovornost snosi Vučić, a ne „neki Ružić ili Gašić“.

  • Naravno i oni treba da idu. Ne da im se kamče ostavke, da ih nude. Nema šta tu da se nudi. Samo ostaviš i ideš. Znaju oni i gde. Ali Gašić bi se posle Vučića vratio trgovini kafom, a Vučić bi posle Gašića našao drugog Gašića. Uostalom, nismo mi kao društvo oboleli od kafe nego od dnevne doze Vučića. I to tako već 10 godina ušpricavano kao koktel sa pink rijalitijima i dezinformerima. Zato Vučić treba da ide. On treba da ode pre nego zarije prvu lopatu za iskopavanje litijuma i pre nego nam Kosovo ne izbriše i iz istorije i pre nego nam se ne izbriše jasna granica između naših života i njegovih rijalitija, kaže Ponoš.

Opozicija, ističe, ne sme da naseda na Vučićeva obećanja i prevare.

  • Treba da mudro igra na Vučićeve greške, političko ludilo koje sve teže kontroliše, šešeljizam koji preliva iz njega. To je nepresušan resurs. Svakako izdašniji nego organizacioni i svaki drugi kapaciteti opozicije i još u uslovima medijskog mraka. Najvažnije je da se na potroši ogromna energija naroda nekim nepromišljenim gestom, kaže Zdravko Ponoš.

Prema njegovim rečima, bez obzira da li Vučić najavom prevremenih parlamentarnih izbora samo smiruje bunt do letnjih odmora ili se sprema da zbrza na jesen zajedno parlamentarne i lokalne izbore tako što njegove lokalne vlasti podneti ostavke ili će doneti novi zakon, cilj mu je isti – da se izvuče iz odgovornosti za predaju Kosova i razvaljeno društvo na najbolniji mogući način.

  • Opozicija ne treba da se polakomi na izbore pod bilo kakvim uslovima i na taj način da režimu ruku da se izvuče uz manje ogrebotine. Vučiću najava izbora služi kako bi amortizovao narodni bunt, dovršio predaju Kosova, krenuo sa eksploataciijom litijuma i ustoličio dugoročnu vlast svoje klike. Nada se tituli guvernera evropske litijumske provincije. Opozicija upravo sve to mora da spreči, zaključuje general Ponoš.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.