Kragujevačka vlast bez komentara na optužbe za „pljačku veka“, opozicija traži vanrednu skupštinu

Grad Politika

Iako je prošlo tri dana od kada je 36 odbornika opozicije zatražilo sazivanje gradskog parlamenta po hitnom postupku i šest dana od kada su Višem javnom tužilaštvu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, podneli krivične prijave protiv gradskih čelnika, ti isti čelnici nit govore nit romore.

A nije da nismo pokušali da ih pitamo – šta se dešava? Dobili smo odgovor da, za sada, nema komentara.

Ali, da krenemo redom. Parlamentarna opozicija u Kragujevcu optužila je gradske čelnike da su odlukom da se isplati gotovo 300 miliona dinara privatniku za zemljište koje je državna svojina, prekršili više zakona i najavila podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih. Reč je o parceli nekadašnjeg Zastavinog servisa, o čemu je Glas Šumadije pisao još u julu prošle godine.

Odbornik Slađan Rakić je objasnio da je privatnik iz Sremske Kamenice svojevremeno kupio dva objekta kod „Zastavinog servisa“ i dobio oko 60 ari zemljišta na korišćenje za šta je platio milion dinara, a da predmet ove prodaje nije bilo zemljište površine oko tri hektara koje je ostalo u vlasništvu Republike Srbije, odnosno grada Kragujevca.

Sve to je razlog da opozicija podnese krivične prijave protiv gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, vršioca dužnosti gradskog pravobranioca Zlatka Gorgievskog i predsednika Skupštine grada u prošlom sazivu Miroslava Petrašinovića. Na prijavi su potpisi svih 36 opozicionih odbornika u gradskom parlamentu, kao i na zahtevu za održavanje vanredne sednice Skupštine grada.

Posle jedne decenije opozicije u kragujevačkoj skupštini ima i više od broja koji je potreban da može da traži sazivanje sednice po hitnom postupku, koju pored Gradonačelnika, Gradskog veća može sazvati i najmanje jedna trećina ukupnog broja odbornika što je u slučaju Kragujevca 29.

Bojan Stojadinović iz Zajedno za Šumadije objašnjava da je procedura sazivanja sednice po hitnom postupku definisana Poslovnikom o radu Skupštine grada Kragujevca, i to u članu 202. koji kaže da predsednik mora zakazati sednicu na pisani zahtev i potpise odbornika u roku ne kraćem od 24 sata. Ali u tom članu niti u ostalim članovima koji se bave sednicom po hitnom postupku se ne definiše najduži rok za njeno odražavanje.

  • Ovo nas, primenom poslovnika vraća na definisane rokove za sednicu po redovnom postupku (takođe je 1/3 odbornika može sazvati), gde u članu 123. predsednik Skupštine mora zakazati sednicu u roku od 15 dana, od prijema zahteva. Iz svega ovoga proizilazi da se sednica Skupštine grada po ovom zahtevu 1/3 odbornika mora sazvati, zaključuje Stojadinović.

Kako u Kragujevcu duže od decenije jedna opoziciona grupacija nije ispostavila ozbiljniji zahtev, potrebno je objasniti kakve su mogućnosti. Jedna, najmanje verovatna, je da odbornici opozicije i vlasti dođu na sednicu i da se sednica održi.

Druga mogućnost je da na sednicu dođe opozicija i predsednik Skupštine a odbornici vlasti da je bojkotuju. U tom slučaju predsednik Skupštine konstatuje da nema kvoruma za rad i odlučivanje i sednica se ne održava.

Treća – da u skupštinsku salu uđu opozicioni odbornici opozicije, ne predstavnici vladajućih partija, da ne dođe ni predsednik Skupštine. U tom slučaju sednicu otvara jedan od potpisnika zahteva za sazivanje i konstatuje da nema kvoruma za rad i odlučivanje i sednica se ne održava.

Kakav god da bude rezultat, opozicija je pred javnost iznela ozbiljnu temu. Zanimljivo da se vlast ne oglašava, iako javnost očekuje neko objašnjenje.

Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.