KRAGUJEVAČKI NOVINARI URUČILI ZAHTEVE ŠEFU KABINETA GRADONAČELNIKA NIKOLIĆA I PREDSEDNIKU ALEKSANDRU VUČIĆU

Društvo Grad

Da najkasnije mesec dana od usvajanja budžeta,grad raspiše Konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja za 2020. godinu, koji u Kragujevcu nije raspisan već pet godina, čime se od 2015. do danas krši Zakon o javnom informisanju Republike Srbije koji nalaže da se medijski sadržaji, a time i mediji, iz lokalnog budžeta sufinansiraju svake godine preko Konkursa.

Da gradonačelnik Radomir Nikolić pruži informaciju o trošenju bilansiranog budžeta za medije u 2019, posebno gde je, kome i po kojim odlukama preusmeren planirani novac za konkursno sufinansiranje sadržaja koji su od javnog značaja za građane Kragujevca, pošto do medija, izuzev Radio-televizije Kragujevac, ovaj novac nije stigao, kao i da ove informacije od sada pa ubuduće budu transparentne i svima dostupne.

Da gradonačelnik i svi iz njegovog funkcionerskog tima (članovi gradskog veća, odbornici skupštine, načelnici uprava…) budu dostupni svim medijima, bez diskriminacije, i da odgovaraju na pitanja koja su od javnog značaja, a odnose se na poslove iz njihove nadležnosti. Ovaj zahtev podrazumeva i otvaranje sednica gradskog veća za medije, komunikaciju gradonačelnika sa medijima, redovne konferencije za štampu čelnih ljudi grada, gradskog veća i gradske skupštine i rukovodstava javnih preduzeća i javnih ustanova.

Ova tri zahteva kragujevački novinari uspeli su danas da uruče predsedniku države Aleksandru Vučiću, koji ih je od dopisnika Danasa Zorana Radovanovića dobio uramljene prilikom otvaranja fabrike Yanfeng. Ali ne i gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću umesto koga je, praveći se da ne poznaje novinare iz kragujevačkih redakcija, zahteve primio šef kabineta Aleksandar Milošević.

Akciju kragujevačkih organizovala je NVO Građanske inicijative, a podržali su je Nezavisno udruženje novinara Srbije i brojni istaknuti medijski profesionalci iz Beograda i Kragujevca. Po oceni organizatora, Kragujevac koji se smatra kolevkom srpskog novinarstva, poslednjih godina postaje grobnica ove profesije.

Neki mediji su ugušeni, drugi su na ivici opstanka, dok su novinari prinuđeni da traže druge poslove kako bi preživeli. Najveću štetu, ipak, trpe građani koji ostaju bez objektivnih, istinitih i pravovremenih informacija.

Zbog toga novinari preostalih medija koji nisu pod kontrolom vlasti, od gradonačelnika Nikolića traže da odmah raspiše Konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja za 2020. godinu, da dostavi informacije o trošenju bilansiranog budžeta za medije u 2019. godini, kao i da on i svi iz njegovog funkcionerskog tima budu dostupni svim medijima, bez diskriminacije.

Novinari su tokom akcije ispred zgrade Skupštine grada razgovarali sa građanima o medijskoj situaciji u gradu i delili im letke sa zahtevima upućenim gradonačelniku.

Tagovi:

2 thoughts on “KRAGUJEVAČKI NOVINARI URUČILI ZAHTEVE ŠEFU KABINETA GRADONAČELNIKA NIKOLIĆA I PREDSEDNIKU ALEKSANDRU VUČIĆU

  1. Hocete da kazete da je ovaj covek sef kabineta?
    ALEKSANDAR MILOSEVIC PERJANICA G 17 plus
    Strasno…

  2. Podrška za novinare, ali uručiti zahteve šefu kabineta , čoveku koji služi samo za izduvavanje balona pod pritiskom (pitanja na koje gradonačelnik neće i ne želi da odgovori, niti da ih realizuje) je besmisleno. Šef kabineta Milošević nema nikakav uticaj na Nikoilića i predavanje zahteva njemu je zamajavanje vas samih ali i javnosti, jer je on samo čovek sa odelom i ništa više od toga. Umesto tog čina, plodotvornije je da se zbog takvog ponašanja gradonačelnika (odbijanje da VAS primi) traži njegova ostavka dosledno i do kraja, i da se o tome obavesti svetska novinarska javnost. Gradjani bi masovno podržali novinare ali kada bi SVI novinari pisali o problemima gradjana o kojima za sada piše samo GLAS ŠUMADIJE. Ostali gradski ili državni novinari ili skromno (Danas) ili uopšte ne predstavljaju probleme u gradu. Naši sugradjani se guše i umiru od zagadjenja od uglja iz energetike ali i od gasova od saobraćaja, zao što ne postoje obilaznice i kamioni i vozila u tranzitu prolaze kroz centar grada, dok gradonačelnik dodatno zagadjuje grad, a da pri tom 5 godina nije rešio pitanje Deponije koja je odavno prepunjena biti grejanje grada na ugalj preko Energetike. Novinari treba da se ujedine i da SVI pišu samo o tim temama, jer one u civilizovanim društvima dovode do smene NESPOSOBNIH gradonačelnika. Pravljenje garaže u u stambenom bloku kod Srca je tema br 1 jer se radi o dodatnom zagadjenju bukom, gasovima i povećanom saobraćaju u centru i prvoj petospratnoj nadzemnoj garaži u Evropi usred stambenog bloka (u Evropi ih grade samo kao podzemne). Tema br2 je prva autobuska stanica u Evropi pored jezera Bubanj sa zaštićenim vrstama ptica (autobuske stanice su blizu takvim mesta strogo zabranjene za izgradnju). Svi novinari znaju da je naručilac tih poslova LIČNO gradonačelnik ( za to Vam ne traba izveštavanje sa sednica Veća jer i da ih ima, nigde neće pisati da je on iza tih akcija) ali izgleda da u gradu ,niko ne želi da se bavi istraživačkim novinarstvom, iako je jasno da se pored zagadjenja, radi o koristi i proviziji. Zbog tih tema treba da tražite njegovu OSTAVKU, a ne više para u NJEGOVOM budžetu, jer ispada da ga podržavate za novi mandat od 2020. Gradjani će se pokrenuti i podržati i Vaše zahteve kada prvo VI budete JAVNO zahtevali da NOVI gradonačelnik PRVO izmeni Nikolićev budžet za medije. Tako će biti jasno da ne podržavate Nikolića koji ne uvažava medije. Ovako ste pristali da Vas primi njegov paž – šef kabineta, i da mu tako simbolično uz molbu za sredstva za medije u 2020. ukoliko Vam to odobri , date podršku za njegov novi mandat, On će svakako ako i odobri neki deo za medije, zvanično ili nezvanično od nekih od Vas zahtevati da neke njegove radove i pohvalite, ili ih objavite kao VEST (što je u stvari reklama za njega), a što neki od vas već čine kao na primer dopisnik POLITIKE iz Kragujevca !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.