Krizni štab: Srednje škole od ponedeljka na online nastavi, 7. i 8. razredi na kominovanoj

Društvo Grad

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u gradu, od ponedljka 13. septembra, sve srednje škole u Kragujevcu prelaze na online nastavu, dok će 7. i 8. razredi osnovnih škola nastavu slušati prema kombinovanoj metodi.

Krizni štab grada Kragujevca koji je danas održao vanrednu sednici, složio se još i oko rigoroznije kotrole primene protivepidemijskih mera, koje podrazumevaju pojačanu inspekcijsku kontrolu u svim objektima na zatvorenom, ali i skupovima na otvorenom. Odnosno primenjivaće se, kako su nadležni istakli stroge mere kažnjavaja onih koji mere ne budu poštovali.

Članica Kriznog štaba, Gordana Damjanović, istakla je i da od ponedeljka u kovid režim ulazi i respiratorna Ambulanta u okviru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava. Razlog tome, kako je navela je preopterećenje kovid respiratorne ambulate ATD-a, gde je broj pregleda na dnevnom nivou preko 700 pacijenata.

  • Protivepidemijske mere ni jednog jedinog trenutka nisu ukidane od strane Republičkog Kriznog štaba i od strane štaba za vanredne situacije. Osnovne mere lične prevencije i lične zaštite su nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje distance od dva metra, poštovanje distance u okviru ugostiteljskih objekata od četiri metara između stolova, poštovanje kvadrature od četiri metra kvadratna po čoveku. Obaveza svih da vidno bude istaknuta na ulazu obaveza nošenja maske, poštovanja distance, navlaženih dezobarijera i poštovanje kapaciteta u pogledu kvadrature objekata, ponovila je Damjanović.

Damjanović je ponovila i da se desilo ono na šta su svi sumnjali, a to je da se virus pritajio u mlađoj populaciji tokom leta i sačekao povoljan trenutak da se ponovo aktivira.

Doktor Predrag Delić ispred Instituta za javno zdravlje Kragujevac istakao je da je virus od 1. avgusta u jačanju. Delić je rekao i da se pretpostavlja da u Šumadiji još uvek nismo dostigli pik, ali da se nalazimo u uzlaznom delu pandemijske krive.

  • Trenutno u Kragujevcu imamo 204 đaka pozitivna na nivou osnovnih škola, odnosno u srednjim školama imamo 194 đaka. To bi prenešeno na teritoriju grada Kragujevca značilo sledeće, da je u 21-oj osnovnoj školi na teritoriji grada Kragujevca konstatovana, odnsono utvrđena transmisija virusa i u 9 srednjoj školi na teritoriji grada Kragujevca je utvrđeno prisustvo virusa, rekao je Delić.

On je dodao i da u kontaktu sa Batutom postoji najava da će od ponedeljeka krenuti online nastava u svim srednjim školama, a kombinovana za 7. i 8. razred osnovnih škola.

Upitani da prokomentarišu održavanje tri velika koncerta estradnih umetnika, koji su bili masovno posećeni u prethodne dve nedelje iako je epidemiološka situacija bila nepovoljna, ispred gradske uprava za inslekcijske poslove i komunalnu miliciju, Miroslava Petrović, istakla je da su svi veliki događaji imali potpisane saglasnosti republičkog Kriznog štaba.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.