foto: Narodna stranka

Lakić (NS): Novi zakon omogućava Vulinu da osniva parapolicijske odrede

Politika

Narodna stranka saopštila je danas da će, ako bude usvojen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, biti ugrožena bezbednost države i građana, urušena pravna sigurnost i ljudska prava, a pre svega pravo na slobodu govora i privatnost.

  • Nacrt zakona omogućava ministru unutrašnjih poslova da određenim organizacijama dozvoli korišćenje imena policije. To je najava formiranja parapolicijskih i paravojnih formacija od strane ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je član Odbora Narodne stranke za odbranu i bezbednost, Nikola Lakić.

Lakić je dodao i da zakon ugrožava Ustavom garantovano pravo građana na privatnost tako sto MUP-u daje neograničene mogućnosti neometanog i neprekidnog snimanja svih građana i video nadzora, i to bez odluke ili nadzora suda ili bilo kog drugog organa, sa tim snimcima će moći da svojim tabloidima ucenjuje građane, kao i do sada.  

  • Posebno je zabrinjavajuće što će, ako zakon bude usvojen, široka ovlašćenja biti poverena Vulinu, odnosno osobi koja teško kontroliše sebe i svoje postupke, a u isto vreme je i ucenjena zbog saradnje sa kriminalnim klanovima, dodao je Lakić.

Lakić je naveo da su u nacrtu zakona ostavljene i brojne nedorečenosti, koje su „namerno i svesno napravljene“ kako bi ministar unutrašnjih poslova imao još veća ovlašćenja od onih predviđenih Zakonom o policiji.

  • Tako jedna od mogućnosti jeste i postupanje policije u stanju povećanog rizika, gde se ostavljaju široka ovlašćenja ministru unutrašnjih poslova da bez bilo kakvih ograničenja direktno upravlja i komanduje policijom i gde ministar policije bez bilo kakvih ograničenja može da naređuje policiji upotrebu neograničene sile prilikom demonstracija. To je posebno zabrinjavajuće ako se ima u vidu da je sadašnji ministar čovek koji se devedesetih godina javno radovao kada je policija prebijala demonstrante i protiv njih zimi dejstvovala vodenim šmrkovima, a oduševljeni Vulin pitao ’zar je trebalo da ih poliva toplom vodom’, dodao je Lakić.

Lakić je naveo i da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima ugrožava pravo na slobodu govora, jer predviđa drakonske kazne za sve slobodne građane i novinare. Prema njegovim rečima nacrt ugrožava i dostignute standarde iz oblasti ljudskih prava i krši i osnovne principe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

foto: Narodna stranka
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.