foto: Dejan Nestorović

Nestorović: „I mace su ljubav“ – prvo prihvatilište za mačke uskoro u Kragujevcu

Društvo Grad

Grad Kragujevac uskoro bi trebalo dobije prvo prihvatilište za mačke po EU standardima, navodi se u saopštenju grupe aktivista na čelu sa članom ekološke radne grupe u Skupštini grada Kragujevca, Dejanom Nestorovićem. Kako se navodi u saopštenju projekat je pokrenut na inicijativu meštana MZ Lepenica, a pored Nestorovića u inicijativu su uključeni još i aktivistkinja za prava mačaka, Aleksandre Miletić i glumica i balerine Jelene Tinske.

Prvo humano prihvatilište za mačke trebalo bi da nosi naziv “I mace su ljubav“, a kako aktivisti navode otvaranjem prihvatilišta biće „trajno rešavani problemi napuštenih i surovo odbačenih mačaka i mačića po ulicama“.

  • Na društvenim mrežama oko pedeset ljubitelja mačaka intezivno se bori da udomi i nadje smeštaj i lekove, za bolesne i odbačene mace na teritoriji grada i Šumadije. Kada dobijemo prihvatilište, tamo će sve mace sa ulica imati svoj dom, negu, sterilizaciju i sve će biti zasnovano na humanim principima. Potrebano je prihvatilište gde se mace neće ubijati i gde će imati dostojanstven život, ističe aktivistkinja Aleksandra Miletić.

Miletić ističe i da grad Kragujevac ima obavezu prema zakonu o ,,dobrobiti životinja“, da omogući objekat i dvorište gde može biti napravljena, kako ističe „jedna humana priča i bajka za mačke“.

  • Svi smo svedoci da je ovo veliki ne samo humani već i ekološko-komunalni problem, kada se čitavi okoti mačića sa početka proleća ili u kasnu jesen bacaju od strane nesavesnih građana po ulicama, parkovima i kontenjerima. Ova jeziva priča predstavlja odnos našeg društva prema našoj životnoj sredini, gradskim ekosistemima i mora se rešavati civilizovano sa velikom grupom volontera koji ima moju logističku stoprocentnu podršku u realizaciji njihovih ideja, ističe Dejan Nestorović.

Nestorović kaže i da je vreme da primenimo ,,EU zakone“ koje smo usvojilii u slakadu sa Ustavom Republike Srbije i dodaje „Dopala mi se jako ideja da se prihvatilište nazove simbolično ‘I mace su ljubav’.“

foto: D.N.
Tagovi:

3 thoughts on “Nestorović: „I mace su ljubav“ – prvo prihvatilište za mačke uskoro u Kragujevcu

  1. RADUJE NAS VEST DA ĆE TAKO NEŠTO HUMANO POKUŠATI DA RADI U KRAGUJEVCU. SPREMNI SMO DA VOLONTERSKI POMOGNEMO, JER MI VEĆ ČUVAMO I NEGUJEMO VEĆI BROJ MAČAKA. KAKO MOŽEMO DA VAS KONTAKTIRAMO I UČESTVUJEMO U TOM PROJEKTU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.