Lego Musketari, šampioni Adria lige, predstavili robota Đoleta (VIDEO)

Društvo Grad naslov Video

Jedan, dva, jedan, jedan, tako bi izgledalo „brojanje koraka” u igri našeg tradicionalnog kola „Moravac”, a inovativno rešenje u vidu podloge koja kombinuje muziku i svetlosna polja, kako bi svako mogao da nauči osnovni korak našeg najstarijeg nacionalnog kola, razvili su Lego musketari, učenici Prve kragujevačke gimnazije koji su osvojili prvo mesto na takmičenju u Sloveniji i postali šampioni Adria regije za sezonu Masterpiece 2023/24.

  • Robot Đole se sastoji od dva velika motora koja mu služe za kretanje, ima i dva manja motora za alatke, takođe, dva senzora za boju preko kojih on hvata linije i žiroskop koji se nalazi u samom briku, objašnjava Pavle Novaković, jedan od takmičara.

Njih desetoro, Todor Stanković, Natalija Đoković, Rastko Andrejević, Hristina Novaković, Katarina Vesković (učenici sedmog razreda), Bogdan Dunjić, Đurđa Jevtić (učenici prvog razreda), Pavle Novaković, Lena Stanković i Marko Bogićević (učenici drugog razreda), predvođeni mentorkama koje vode Lego sekciju Katarinom Veljković i Anom Stanković uspeli su da dobiju najviše peona i ostave za sobom 30 najboljih ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

  • Takmičenje je bilo mnogo lepo, lepo organizovano, osećala se atmosfera kao da su svi pobednici. Za vreme robot igre imali smo mentorke koje su nas bodrile i bili naši najbolji navijači. Očekivali smo drugo ili treće mesto u generalnom plasmanu, ali to prvo nas je baš iznenadilo i obradovalo, ističe Pavle, učenik drugog razreda gimnazije.
Fotografija: Privatna arhiva

O tome kako su došli na ideju da kroz robotiku predstave našu tradiciju, Pavle navodi da se sama tema takmičenja odnosila da je iz sopstvenih hobija promovišu. Naime, četiri člana Lego Musketara igraju folklor, te su se jednog dana dosetili zašto to ne bi iskoristili i prikazali ljudima, koji nisu upoznati sa našim folklorom, kako on izgleda.

Podloga koja kombinuje muziku i svetlosna polja pokazuje kada igrač treba da zgazi, navodi učenica Hristina Novaković, i dodaje kako plava boja označava da igrač treba da zgazi levom nogom, a crvena kada treba da zgazi desnom nogom.

Još jedna učenica specijalno-matematičkog odeljenja Katarina Vesković govori nam o svojim utiscima sa proteklog takmičenja, kaže da im je bilo lepo i da su se družili ne samo međusobno, nego i sa drugim ekipama iz drugih država. Ističe da joj se najviše svideo inovativni projekat ekipe iz Raške koji su napravili naočare koje skeniraju muziku.

Lego Musketare uskoro očekuje Otvoreno prvenstvo sveta, a gde će se ono održati još uvek im nije poznato, sigurni su da podrška škole, đaka, profesora, kao i ostalih Kragujevčana neće izostati.

Fotografija: Privatna arhiva

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora. 

Piše: Sandra Solujić
Video i naslovna fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.