Lego Musketarima je za odlazak u Ameriku potrebno više od 3,5 miliona dinara (VIDEO)

Društvo Grad naslov

Lego Musketari postali su šampioni Adria regije za sezonu Masterpiece 2023/24. na takmičenju u Sloveniji, te su osvajanjem prvog mesta stekli mogućnost učestvovanja na svetskom prvenstvu „FIRST LEGO League Florida Sunshine Invitational” koje se odžava na Floridi. Takmičenje će se održati od 19. do 22. juna, a za odlazak u Ameriku Lego Musketarima Prve kragujevačke gimnazije je potrebno nešto više od 2,5 miliona dinara.

  • Pripreme teku, mi smo trenutno u fazi prikupljanja novca za odlazak naše ekipe na to takmičenje. Suma koja je potrebna je malo više od 3,5 miliona dinara, novac je potreban za avionske karte, za vize, kotizaciju i smeštaj cele ekipe, ističe profesorka Ana Stanković, jedna od mentorki Lego ekipe Prve kragujevačke gimnazije.

Grupa se sastoji od deset članova i dve mentorke, dok će na samom takmičenju biti 90 ekipa. Profesorka Ana navodi da su se mnogi uključili u akciju prikupljanja novca, te da se nadaju da će do potrebnog datuma imati potrebnu sumu.

  • Kotizaciju treba da platimo do prvog maja, nakon toga da uplatimo smeštaj i avionske karte, kaže prof. Ana.

Tim Lego Musketari je radio na projektu izrade podloge za učenje osnovnih koraka Moravca. S obzirom na to da  je srpsko kolo uvršteno na UNESCO–vu listu nematerijalne kulturne baštine 2017. godine, želeli su da ovim projektom podstaknu očuvanje srpske tradicije i kulture. Ova interaktivna podloga pomaže ljudima da nauče osnovni korak jednog od najstarijih srpskih kola, kombinujući muziku i svetlosna polja. Upravo sa ovim inovativnim rešenjem osvojili su prvo mesto u Sloveniji, a sve to će, sa dodatnim ispravkama, prikazati i na Floridi.

Jedan od Lego Musketara, učenik drugog razreda gimnazije Marko Bogićević kaže da pripreme za predstojeće takmičenje teku jako dobro, unapređuju robota i projekat.

  • Očekujemo dobar uspeh na svetskom takmičenju. Dosta je lep osećaj kada smo prvi, jako se radujemo našem putu, jer ćemo moći da upoznamo druge ljude, takmičare, drugu kulturu i drugu državu, ističe Marko.

Donacije možete uplatiti putem platforme Donacije.rs ili direktno na račun (koji se vodi kod Uprave za trezor).

Video i fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.