Lepote Levča: Čudotvorna Govor Voda

Društvo Milica

Opština Rekovac raspolaže nizom atraktivnih turističkih potencijala, ali malo njih je iskorišćeno na adekvatan način, prvenstveno zbog loše infrastrukture. Jedan od tih potencijala a može se reći i prirodnih fenomena je i „Govor Voda“.

To je jedna od možda najneobičnijih prirodnih pojava ne samo u Levču i Šumadiji, nego i u našoj zemlji, nalazi se upravo na ovom području. Tačnije na tromeđi sela Županjevac, sela Nadrlja i Sibnice, a nedaleko od srednjovekovnog Manastira Kalenić .

Razlog zbog koga se to mesto u narodu naziva Govor voda, krajnje je logičan. Naime, upravo na tom mestu se može čuti kako voda žubori, i to vrlo duboko pod zemljom. Baš zato što podseća na ljudski govor, narod je to mesto nazvao Govor voda.

Čudnovato je i samo mesto na kome se nalazi, jer izvire bukvalno na vrhu planine, na nadmorskoj visini od 822 metra. Razne legende vezane su ne samo za ovaj izvor, već i za ostatke crkve Svete Nedelje za koju se pretpostavlja da potiče iz 5. veka, za značajno arheološko nalazište Grad, a posebno za pećine.

Postoje i narodni običaji: Deca koja dugo nakon rođenja ne progovore, ili imaju neku poteškoću sa govorom dolaze ovde i nakon što popiju vodu sa ovog čudotvornog izvora, i umiju se, kaže legenda, počnu da pričaju.

Do govor vode je teško doći i kada je put suv, a nemoguće u vreme obilnih kiša i snegova zbog loše infrastrukture. Može se prići iz pravca Županjevca, Kalenića, Sibnice i Nadrlja, ali isključivo traktorom ili terenskim vozilom.

Tekst i fotografija: Stefan Nikolić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.