Srbija priprema proizvodnju električnog vozila u Kragujevcu, a nema punjače na svim javnim putevima

Društvo Ekonomija
U Srbiji, koja će subvencionisati početak proizvodnje električnog automobila u fabrici Fijata u Kragujevcu, još nema odgovarajuće mreže punjača za baterije tih vozila na svim javnim putevima, procenjuje se da ih je manje od 200.

Osim naftnih kompanija i javnog preduzeća Putevi Srbije punjače za električna vozila instalirali su i veliki tržni centri i druge institucije.

Naftna kompanija Srbije (NIS) do sada je potrošačima omogućila punjenje električnih automobila na četiri benzinske stanice na autoputevima Velika Plana-desna, Stari Banovci, Novi Sad 16 i Sokolići 1.

  • NIS Petrol i Gasprom benzinske stanice, deo su Charge&Go mreže elektropunjača koja, izmedju ostalog, omogućava korisnicima elektroautomobila da putem te aplikacije plate uslugu punjenja, rekli su za Betu u NIS-u.

Za korišćenje usluge elektropunjenja naplaćuje se naknada prema cenovniku usluga, važećem u trenutku izvršenja usluge i ona se prikazuje na ekranu elektropunjača na pumpi ili na ekranu aplikacije Charge&Go, ukoliko se plaćanje obavlja preko nje.

Za brzo punjenje automobila cena po minutu je 24 dinara, što iznosi 1.440 dinara sa porezom na dodatu vrednost (PDV) za sat vremena, što je automobilu dovoljno da predje oko 300 kilometara.

Od 2020. godine do danas mesečni broj punjenja na benzinskim stanicama NIS-a je, kako su rekli, udesetostručen, dok vozači električnih automobila za dopunu baterije provedu prosečno oko 30 minuta na benzinskim stanicama NIS-a.

U toj kompaniji su rekli da će razvoj usluge punjenja baterije električnog automobila zavisiti od potražnje za električnim automobilima na domaćem tržištu.

U Putevima Srbije su naveli da su u toku 2017. godine instalirali pet punjača za električne automobile na strateški ključnim tačkama na autoputevima, odnosno na ulazima u Srbiju i to na naplatnim stanicama „Preševo“, „Šid“, „Dimitrovgrad“, „Subotica“, kao i na centralnoj lokaciji u zemlji, na prostoru bivše naplatne stanice „Beograd“ kod Bubanj potoka.

Elektropunjač koji se nalazio na platou bivše naplatne stanice „Beograd“ kod Bubanj Potoka, zbog radova na izgradnji obilaznice oko Beograda, premešten je na odmorište Boljkovci (smer Beograd-Čačak), na autoputu Miloš Veliki, u blizini naplatne stanice Ljig.

Ti elektropunjači su, kako su rekli u Putevima Srbije, u trenutku instalisanja predstavljali najmodernije rešenje za punjenje vozila svih svetskih proizvodjača jer poseduju tri priključka, dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje.

Ovakva stanica, prema njihovim rečima, omogućava brzo napajanje električnih automobila uključujući i vozila naredne generacije.

Preduzeće Putevi Srbije je u januaru 2021. godine, sprovelo projekat instalacije tri ultra brza elektropunjača, snage 175 kW i nalaze se na naplatnoj stanici „Beograd“, smer Niš-Beograd i na platou bivše naplatne stanice „Niš“, jedan u smeru ka Beogradu, a drugi u smeru ka Nišu.

  • U ovom trenutku, četiri elektropunjača su povezana na platformu Charge&Go koja posredstvom aplikacije omogućava nadzor i upravljanje nad sistemom punjača, kao i naplatu punjenja, kada se steknu zakonski uslovi, rekli su u Putevima Srbije.

Ta platforma, kako je navedeno, obezbedjuje vidljivost punjača na svetskim platformama, onlajn uvid korisnika aplikacije u zauzetost punjača, mogućnost rezervacije i naplate punjenja, kao i mnoge druge pogodnosti.

Dodali su da je plan da se i ostala četiri punjača podignu na istu platformu, čime bi se dobila značajna mreža punjača na javnim putevima, vidljiva na vodećim svetskim aplikacijama poput Plug&Share, Virta i ChargePoint.

U tom preduzeću su rekli da je plan da elektropunjači budu deo putne infrastrukture u skladu sa pozitivnim svetskim trendovima.

  • Usluga punjenja baterije električnog automobila je sada besplatna jer želimo da damo doprinos oživljavanju i razvoju električnih vozila, pa troškove električne energije u ovom trenutku snosi preduzeće, a kada se steknu zakonski uslovi, biće uvedena naplata punjenja, rekli su u Putevima Srbije.

Dodali su da JP Putevi Srbije u saradnji sa resornim ministarstvom ima nameru da nove deonice autoputeva oprema električnim punjačima, a trenutno se sprovodi tender koji će obuhvatiti instalaciju još deset elektropunjača na javnim putevima.

U Putevima Srbije su rekli i da aktivno učestvuje u svim izmenama i dopunama propisa, vezanim za uvodjenje naplate korišćenja elektropunjača na javnim putevima, a da su podneli i inicijativu za izmenu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara u pogledu ostvarivanja popusta na putarinu za korisnike električnih vozila i korisnike EURO emisijskog razreda.

Kompanija Stelantis, u čijem sastavu posluje i Fijat, najavila je nedavno da će 2024. godine započeti proizvodnju električnog vozila u fabrici u Kragujevcu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tim povodom da će se „u narednom periodu ubrzano razvijati infrastruktura za korišćenje električnih automobila i uvesti olakšice za one koji ih budu kupovali“.

Piše: Beta
Fotografija: Pixabay.com
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.