Letnje blok tarife za naplatu vode u opštini Topola

Grad

Opoziciona odbornička grupa „Novi ljudi- Topola naša zemlja“ zatražila je od lokalne vlasti da izmeni odluku o blok tarifama za naplatu utrošene vode u domaćinstvima koja će se primenjivati od 1. juna do 30. novembra 2024. godine. Opozicija je tražila da se odluka o blok tarifama za vodu uvrsti kao dopuna dnevnog reda sutrašnje (29.maj) redovne sednice Skupštine opštine Topola, što iz vlasti nisu prihvatili iz tehničkih razloga.

Opozicioni odbornik „Novi ljudi – Topola naša zemlja“ Ivica Karić kaže da su tražene izmene budući da će primenom važećih blok tarifa, porodice sa više od četiri člana domaćinstva biti kažnjene zbog brojnosti sa duplo većom cenom vode.

On je naveo da je JKSP Topola u saradnji sa funkcionerima opštine Topola uvelo sledeće blok tarife:

1.Od 1-20 kubika utrošene vode – cena 63 dinara po kubiku (sa PDV)

2.Od 20-50 kubika utrošene vode – cena 130 dinara po kubiku ( sa PDV)

3.Od 50 kubika pa naviše – cena 150 dinara po kubiku (sa PDV)

  • Ne bi bio problem da su te tarife realne i urađene po proseku utrošenog kubika vode po članu domaćinstva, što je oko pet kubika, smatra odbornik Karić.

On je rekao da su „Novi ljudi“ predložili izmenu odluke o tarifama, tako da se tokom letnjih meseci primeni viši cenovnik po kubiku samo u slučaju kada potrošnja vode pređe prosečnih pet kubika po članu domaćinstva.

On navodi da je pitanje cene za utrošenu vodu tokom letnjih meseci trebalo rešiti na primeren način, kako su to učinile “ komšije“ iz Aranđelovca.

Karić dodaje da je postavio pitanje u komunalnom preduzeću ko je doneo aktuelnu odluku o tarifama za vodu u opštini Topola, pa je posle  „šetanja“ od šaltera do službe naplate, od naplate do direktora, koji je bio odsutan, do pravnika, dobio odgovor :

  • Što ne pitaš u EPS-u gde isto imaš tarife? Vi ste doneli odluku na skupštini. Mi odbornici opozicije sigurno nismo doneli ovakvu odluku na Skupštini opštine, jer ne bismo glasali za ovakvu globu ovog jadnog naroda, kaže Karić.

U opštini Topola su Glasu Šumadije potvrdili da je opozicija tražila da se odluka o blok tarifama po potrošnji vode uvrsti kao dopuna dnevnog reda sutrašnje sednice SO Topola, ali da nije prihvaćeno iz tehničkih razloga, dok se ne sagledaju svi aspekti, usaglašenost sa zakonom, socijalni kriterijumi…

  • Tražio sam mišljenje JKSP-a o samom predlogu (opozicije), jer ga smatram opravdanim. Rekli su mom saradniku da treba malo vremena da se odrade pripreme za tu odluku, odnosno izradu mesečnih obračuna potrošnje vode za domaćinstva sa i bez blok tarife.Tražio sam i mišljenje pravnika da li je takva odluka zakonita ( ustavna ). Bez obzira na sve nedoumice, ovaj predlog smatram korisnim. Ako zbog tehničkih priprema ne bude u sredu (29. maja) na dnevnom redu skupštine, biće na prvoj narednoj sednici, saopštio je na svom fejsbuk profilu predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović.

U opštini podsećaju da su blok tarife po potrošnji vode u letnjim mesecima na području opštine Topola uvedene  2020. godine zbog suše i racionalne potrošnje pijaće vode.

Piše: Gordana Mirović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.