Levčani: Borba za Levač, borba za sve nas

Društvo

Ove iznenadno hladne dane meštani Levča, kao i članovi Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), iz čak šest ekoloških organizacija (Suvoborska greda, Neko brine za Levač, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Ne damo Jadar, Eko brigada Jagodina, Za čist Kosjerić)  provode napolju, oko logorske vatre. Zašto? Zato što se, kažu, bore za našu zemlju i našu budućnost.

Ljudi koji su se okupili, iz različitih su mesta, različitih zanimanja, verovatno i različitih interesovanja, ali imaju jedan zajednički cilj. Njihov cilj je da kompaniji Balkan Mining ne dozvole bilo kakvo geološko istraživanje na teritoriji njihove opštine. Spremni su da budu napolju koliko god da je potrebno, jer, kako kažu, zima im ne može ništa.

Predrag Marković

Proizvođač jabuka, Predrag Marković ističe da se oni bore sami, bez bilo kakve podrške opštinskih organa ili drugih državnih institucija, koje stoje po strani i nezainteresovano gledaju kako se velike korporacije obračunavaju sa narodom, spremaju se da unište prirodu i zagade okolinu.

  • Levčani su spremni da ostanu tu do svoje pobede, odnosno do trenutka kad Ministarstvo rudarstva i energetike ne odluči da ukine dozvole koje su aktvine u vezi sa rudarskim i geološkim istraživanjima na teritoriji opštine Rekovac, kaže Marković.

Pisac Jevđenije Dimitrijević kaže da se kompanija oglasila i rekla da će doći sa sudskim nalogom, ali da oni neće posustati u nameri da zaštite zemlju. Ističe i da će protestovati mirno, te da je jedina opcija nasilje nad njima.

  • Ovo mesto je poznato po arheološkim nalazištima koje su od neprocenjive istorijske i kulturne vrednosti, kako navodi Nebojša Arsenijević, pa se postavlja pitanje kako će iskopavanje uticati na očuvanje kulturne baštine.

Prema proceni stručnjaka, uticaj rudnika na okolinu je devastirajući. Posledice ispiranja litijuma su trajne, i mogu da ugroze živote. Iz tih, i mnogih drugih razloga, Levčani šalju jasnu poruku – Litijum u Levču – NE!

Piše: Nikola Nikolić
Fotografije: Lazar Novaković
Tagovi:

1 thought on “Levčani: Borba za Levač, borba za sve nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.