Odbornici u Rekovcu jednoglasno protiv litijuma

Društvo Ekonomija

Odbornici Skupštine opštine Rekovac uputili su hitan zahtev  Ministarstvu rudarstva i energetike za povlačenje i stavljanje van snage svih rešenja o izdavanju dozvola za izvođenje primenjenih geoloških istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na njenoj teritoriji.

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine za tu odluku glasali su svi odbornici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije i Grupe građana.

Usvojena je i odluka kojom se nalaže opštinskim organima da sprovedu hitne i neodložne mere i zakonske radnje u postupku usvajanja izmena i dopuna  Prostornog plana opštine Rekovac, u cilju obustave trenutnih i zabrane budućih istraživanja rudnih sirovina, a posebno litijuma, bora i osatalih metaličnih sirovina.                                                                         

Sednici prisustvovali i privrednici i voćari Levča

Ekološka aktivistkinja Marica Živanović Poljo rekla je FoNetu da je sednica lokalnog parlamenta sazvana po hitnom postupku na inicijativu građana, privrednika i predstavnika ekloških organizacija.

  • U celom Levču vlada velika uznemirenost građana zbog aktivnosti kompanije Balakan istraživanja, koja uprkos masovnom protivljenju građana i snažnom otporu ljudi koji „živim zidom“ ne dozvoljvaju radnicima kompanije i mehanizaciji da stignu do parcele na kojoj je planirana treća bušotina, kazala je Živanović Poljo.

Ona je ocenila da je dobro što su odbornici vladajućih stranaka podržali inicijativu građana, privrednika i ekoloških aktivista, ali da sada treba da se potrude da sa reči pređu na dela.

Odbornici su početkom ove godine zatražili hitne izmene Prostornog plana kojima bi se obezbedila trajna zabrana istraživanja, ali se posle osam meseci taj palan se nije pomerio od početka istakla je ekološka aktivistkinja.

Živanović Poljo je naglasila da građani Levča ali i iz drugih delova Srbije danonoćno dežuraju pored parcele i nedozvoljavaju pristup geolozima i mašinama i da stražu neće napustiti, sve dok  Ministarstvo rudarstva i energetike ne opozovu sve izdate dozvole.

  • Mi smo odlučni da branimo naše kuće, bunare, njive i vinograde i nećemo dozvoliti da sve to zagade i devastiraju. Rekovac je oduvek spadao u grupu nerazvijenih opština, bez industrije i bez zagađivača. Sada je ta nerazvijenost postala naša prednost jer je očuvana zdrava životna sredina. Ovde se formiraju velike plantaže voća i vinogradi, i niko ne želi rudnike i prljavu tehnologiju, rekla je Živanović Poljo.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.