Levčani četiri meseca na straži

Društvo

Na putu između sela Kaludra i Sibnica večeras prohladno, ali atmosfera svečarska. Okupljeni meštani, koji su pre tačno četiri meseca započeli straže pored parcele na kojoj je predviđena istražna bušotina od strane kompanije Balkan istraživanja d.o.o. ne odustaju od odbrane, ovog pretežno voćarskog kraja.

  • Na tabli, koju je firma koja vrši istraživanja okačila na ulasku u parcelu piše da će se radovi odvijati septembra do decembra 2022. godine. Taj rok je istekao, ali ćemo budno motriti šta se dešava. Ne bi nas iznenadilo da na proleće moramo ponovo da organizujemo dežurstva, kaže Marica Živanović Poljo iz organizacije nEko brine za Levač.

Prema informacijama do kojih su došli Levčani koji su pre četiri meseca formirali svojevrsni kamp preko puta sporne parcele imaju saznanja da ni radovi koji su do sada sprovedeni, „nisu bili prijavljeni“.

  • Kako vreme prolazi, ništa se ne dešava, ponekad splasne energija. Ali, kada su se u jednom trenutku , u Sibnici, u kući koju su iznajmili, pojavili predstavnici firme koja vrši istraživanja, svi su se pokrenuli. Ukoliko dođe do krizne situacije, svi će biti na terenu, kaže Živanović Poljo.

Podsetimo, žitelji Levča su prikupili oko 2.000 potpisa za peticiju kojom se protive istraživanju i potencijalnoj eksploataciji litijuma i bora. Zajedno sa privrednicima iz ovog kraja su izvršili pritisak na lokalnu vlast da krenu u proceduru izmene i dopune Prostornog plana kako bi se ovakve aktivnosti kompanija stopirale na teritoriji njihove opštine.

Takođe, odbornici u lokalnoj skupštini Rekovca su jednoglasno izglasali da se Ministarstvu rudarstva i energetike obrate zahtevom da se sva istražna prava po pitanju litijuma i bora na teritoriji ove opštine povuku.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.