Mali maturanti danas polažu test iz maternjeg jezika

Društvo

Osmaci od danas, pa naredna dva dana polažu malu maturu.

Mala matura počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, odnsono maternjeg jezika, a u Ministarstvu prosvete za Tanjug poručuju da učenici ne treba da brinu i da je ove godine 11 odsto više mesta u školama u odnosu na broj đaka u ovoj generaciji.

  • Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika. Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala, rekao je ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić.

Nakon danas završenog testa, male maturante sutra očekuje test iz matematike, a u petak kombinovani test.

Svaki test sadrži 20 pitanja podeljena na tri nivoa – osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Otvorena pitanja su podrazumevaju da učenici sami dopisuju odgovore, dok zatvorena znače da će im odgovori biti ponuđeni.

Ministar prosvete Branko Ružić ranije je najavio da će ovogodišnja mala matura imati više pitanja zatvorenog tipa.

Preliminarni rezultati uzaćiće već u nedelju, 27. juna, kada će učenici moći da vide rezultate na sajtu Moja srednja škola. To ujedno znači i da će istog dana moći će da izvrše elektronsku žalbu, odnosno prigovor na određeni zadatak.

Konačni rezultati očekuju seidućeg petka, odnosno 2. jula, dok će u subotu i nedelju ( 3. i 4. jula ) biti popunjavanje liste želja.

Mala matura donosi ukupno 40 bodova, po 13 je raspoređeno na maternji jezik i matematiku, a 14 na kombinovani test.

Ministarstvo prosvete poslalo je dopis svim školama da se u narednim danima, zbog visokih temperatura, obezbede dovoljne količine vode.

izvor: Tanjug / foto: srednjaskola.edukacija.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.