Mejkers lab, učionica za praktičnu primenu znanja, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji: Između tradicionalne i moderne škole (VIDEO)

Društvo Grad

Prva kragujevačka gimnazija dobila je svoj Mejkers lab, prostor za praktičnu primenu znanja i inovacije srednjoškolaca, koji se prostire na 130m2 i podeljen je na pet zona prema oblastima interesovanja đaka: bina za dramsku sekciju, fizika i elektronika, umetnost, Lego robotika i radioničarska zona sa alatima.

Svečano otvaranje Mejkers laba okupilo je predstavnike različitih sektora koji su udružili svoje snage i resurse za unapređenje obrazovanja, kao i nastavnike i đake kojima je sve i namenjeno. O školi su govorili Katarina Veljković, profesorka informatičke grupe predmeta, koordinatorka Mejkers laba i jedna od najboljih edukatorki u zemlji i Slavica Marković, direktorka škole. Pored predstavnika škole, obratio se i Vladimir Radovanović, pomoćnik ministarke u Sektoru za inovacije, transfer tehnologije i tehnološki razvoj, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. O tome koliko je važno uključivanje privrede i svih njenih resursa, od znanja do tehnologije, u ovakvu vrstu inicijative, govorila je Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije Bosch Srbija, koja je obezbedila svu potrebnu opremu i alate za radioničarski deo svih postojećih Mejkers labova i onih koji će biti otvoreni do kraja godine. Tradicionalno, prisutnima su se obratili i predstavnici Grupe za obrazovanje: Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke i Miloš Đuričanin, direktor
strategije i razvoja Nordeus Fondacije.

Profesorka Katarina Veljković ističe da će Mejkers lab svim gimnazijalcima i učenicima drugih škola omogućiti da na inovativan način kreativno rade na svojim idejama. Ona smatra da su učenici Prve gimnazije okrenuti ka prirodnim naukama, ali da imaju i izvanredne društvenjake, pa je ovo prostor za sve učenike koji žele da nastave istoriju kragujevačke gimnazije.

Ona napominje da brojni uspesi njihovih đaka obeleže svaku školsku godinu, a da su poslednji uspeh postigle tri učenice koje će otputovati u Brisel i predstavljati svog robota. Kaže da je prostor Mejkers laba taj koji će ih motivisati i naterati da budu još bolji.

„Naša gimnazija stalno balansira između škole koja je tradicionalna i moderna, ja se nadam da će ova moderna Mejkers lab učionica pomoći svim onim učenicima koji se bave naukom u učionicama da svoje znanje koje su stekli u teoriji prebace u jedan ovakav prostor”, ističe profesorka fizike Ana Marković. Ona dodaje da će se sa učenicima baviti primenjenom fizikom i elektronikom, budući da u školi već petnaest godina postoji istoimena sekcija. Profesorka Marković misli da će ovakav jedan prostor privući i druge đake koji možda sebe nisu videli u svetu nauke.

Jedan od učenika Prve kragujevačke gimnazije, polaznik sekcije za biološka istraživanja kaže da im ovako opremljen prostor mnogo znači i da će im pomoći u daljim istraživanjima. Ova učionica, svojevrsna laboratorija, pomoći će učenicima da se bolje pripreme za sva buduća takmičenja, ali i za dalje školovanje.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke

Novinarka: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.