Foto: Lazar Novaković

Zbor radnika fabrike Zastava oružje u Kragujevcu (VIDEO)

Društvo Video

Radnici kragjevačke fabrike Zastava oružje, prekinuli su danas proizvodnju i na zboru ispred Upravne zgrade iskazali  nezadovoljstvo zbog izuzeno teške situacije u kojoj se ona nalazi.

Sa zbora je fabričkom menadžmentu, Minstarstvu odbrane i Vladi Republike Srbije  upućen spisak zahteva za hitno rešavanje najvažnijih problema kako bi se najstarija i najveća  vojna fabrika u Srbiji spasila od propasti.

Predsednik fabričkog sindikata Dragan Ilić, pročitao je poduži spisak zahteva i posebno istakao one koji treba da obezbede opstanak kragujevačke vojne fabrike i poprave položaj njenih radnika.

Foto: Lazar Novaković

Zahtevamo, pod jedan hitno upošljavanje fabrike i obezbeđivanje resursa za proces proizvodnje, jer trenutno nemamo ništa. Oprema nam se  raspada jer nema ko da je održava zbog ogromnih dugova prema dobavljačima istakao je Ilić i dodao da je drugi zahtev dnevno evidentiranje čekanja zbog zastoja u procesima proizvodnje kako se radnicima ne bi umanjivale plate.

Ilić je naveo da se takođe traži hitna deblokada fabričkog računa, koji je blokiran već 50 dana, kao i dobijanje izvoznih dozvola nadležnih ministarstava po osnovu komercijalnih ugovora o izvozu  sportskog oružja za američko tržište.

Mi smo ranije svakog meseca pravili robe za izvoz od dva miliona dolara i to je održavalo neki ritam isplate zarada i fabriku održavalo u životu, objasnio je Ilić i dodao da sada toga nema i da radnici nemaju dovoljno posla.

Za slabu zaposlenost, po oceni sindikata  kriv je menadžment, dok su za stopiranje izvoznih ugovora na američko tržište odgovorni Vlada Srbije i Ministarstvo odbrane.

Ilić je podsetio da je Sindikat u više navrata upozoravao na nepodnošljivo i neodrživo finansijsko stanje u fabrici, ali da su  nadležni ignorisali njihova upozorenja.

Foto: Lazar Novaković

I sada  smo dotakli dno dna. Sve što vidite u fabrici je pod hipotekom, upozorio je Ilić i dodao:

Ono što fabrici donosi pare to su vojno, sportso i lovačko naoržanje, koje je ugašeno ne zna se iz kojih razloga. Zbog toga se  danas nalazimo u apsolutnom ćorsokaku iz  kojeg nemamo izlaza, rekao je Ilić.

On je naveo da je protest radnika potez očanika koji na taj način žele da upoznaju zaposlene, građane i nadležne sa teškom situacijom i da shvate da se ovako ne može dalje.

Ilić je rekao da agonija kragujevačke fabrike ulazi u završnu fazu i da radnički prpotestki nemaju nkakve veze sa politikom i izbornom kampanjom već da su posledica lošeg upravljanja.

Druge namenske fabrike povećavaju plate za 50 odsto i zaposleni u njmia primaju po 150.000 mesečno. Neshvatljivo je da mi nismo podizali plate d maja prošle godine, i kada smo nedavno postigli neki dogovor da ih podižemo po nekoj dinamici kako bi dostigli taj jadni  prosek Srbije od 86.000 dinara, iako je potrošačka korpa 100.000 dinara, oni su nam isplatilil jedan mesec i poručil da nema više,  rekao je Ilić.

Nakon Radničkog zbora zaposleni su se vratili na svoja radna mesta, a sindikat je najavio da će i dalje preduzimati mere koje treba da sačuvaju fabrikuk od propasti.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.