Mihailo Brkić: Nerealna obećanja donose štetu

Politika
  • Posle najave predsednika Aleksandra Vučića o povećanju penzija, plata u prosveti i zdravstvu i jednokratnim pomoćima za mlade, od najavljene antiinflacione politike neće ostati ništa, jer je državni budžet već u deficitu, ocenio je potpredsednik pokreta Srbija centar dr Mihailo Brkić.

Brkić kaže da je rast privrede u prvoj polovini godine sporiji od očekivanog, jer su predviđanja bila zasnovana na proceni porasta lične potrošnje, što se, kako procenjuje, nije dogodilo.

  • Dogodilo se upravo suprotno. Platežna moć većine građana se sunovratila. Umesto da se uzroci krize otklanjaju na svom izvorištu, a to je neracionalna javna potrošnja, korupcija i krajnje nepravedna preraspodela nacionalnog bogatstva, koja se odigrala u vrlo kratkom periodu od 10 godina vlasti SNS i što bi se moralo sankcionisati i ispraviti poreskim instrumentima usmerenim ka nelegalno stečenom ličnom bogatstvu pojedinaca bliskih vlasti, učinjeno je baš suprotno. Nastavlja se vrzino kolo korupcije, voluntarizma i ekonomskog populizma.

Potpredsednik pokreta Srbija centar predviđa da će „inflacija rasti, budžet će biti u sve većem deficitu, a nastali jaz će se popunjavati daljim zaduživanjem i prodajom preostalih nacionalnih resursa“.

  • Povučeni predlog zakona o pretvaranju mnogih JP u AD i DOO je očito bio u toj funkciji, ali je zbog atmosfere u društvu on politički za vlast bio preskup. Preostaje samo dodatno zaduživanje prema inostranstvu a radi uravnotežavanja budžeta i borbe sa inflacijom. To, međutim neće značajnije podići realan rast BDP niti oživeti privredu, jer je razvojni model nametnut od strane SNS vlasti od starta bio potpuno pogrešan, kaže dr Mihailo Brkić.

U saopštenju dostavljenom medijima poptredsednik pokreta čiji je lider Zdravko Ponoš kaže da je prvi uslov da se izbegne bankrot javnih finansija Republike, „da ova vlast ode i plati šta je dužna narodu i državi Srbiji“.

Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.