Milan Tanović Tane o skupštinskim sednicama koje se zakazuju SMS-om i jedinstvu opozicije

Politika

Za danas je, opet SMS-om, zakazana sednica Skupštine Kragujevca, na kojoj će se raspravljati o najvažnijem dokumentu – budžetu grada. Povodom toga, saopštenjem za medije, koje prenosimo, oglasio se predsednik Gradskog odbora POKS-a Milan Tanović Tane:

Ako se po jutru dan poznaje, vlast će nastaviti sa svojom tradicijom zakazivanja sednica po hitnom postupku (čak i kada na to nema pravo, kao u ovom slučaju) kako opozicija ne bi mogla da se pripremi za iste.

Poziv za sednicu po hitnom postupku (koja je počela sutradan u 14h) dobili smo putem SMS poruka oko 14:30h, dakle kraće od 24h koliki je zakonski rok za dostavljanje poziva. Uz poziv su nam stigle samo tačke dnevnog reda, bez materijala, bez predloga ko će biti kandidat za gradonačelnika, bez njegove biografije kao i biografija članova gradskog veća. A sve to, bez obrazloženja zbog čega se saziva sednica po hitnom postupku, što je zakonska obaveza.

A što je najbitnije, sednica na kojoj se bira gradonačelnik i članovi gradskog veća je redovna sednica a ne vanredna i ne može se zakazavati po hitnom postupku i to će biti tema arbitraže.

Dakle srušeni su svi postulati demokratije, parlamentarizma i zakonitosti.

Na samoj sednici smo dobili materijal, koji treba da „preletimo“ za 5 minuta. Pardon, možda preleteti nije prikladna reč nakon izbora.

Kada je opozicija tražila pauzu od pola sata da se upozna sa materijalom, predsednik skupštine grada Kragujevca (koji je uglavnom korektno vodio sednicu i ovom prilikom bih ga pohvalio za to) nije to dozvolio. Nakon što je prošlo pola sednice, na predlog šefa odborničke grupe sns, predsednik skupštine raspisuje pauzu kako bi se upoznali sa materijalom. Dakle sve apsurd do apsurda.

Sednica je trajala skoro punih 9 sati. Opozicija je pokazala jedinstvo i po tvrdnjama iskusnijih političara, pokazala je da će biti najjača opozicija u zadnjih 25 godina.

Iako je gradonacelnik Nikola Dašić pozivao i vlast i opoziciju na stišavanje strasti (doduše u tački dnevnog reda u kojoj je tema bila izbor zamenika predsednika skupštine, čime je izašao iz teme i naravno to mu je dozvoljeno za razliku od ostalih), ovakvim načinom zakazivanja sednica skupštine, šalje nam se apsolutno drugačija poruka i podiže se negativna atmosfera.

Za danas je zakazana sednica na kojoj će se raspravljati o budžetu, na isti način, bez rasprave o istom.

Tagovi:

2 thoughts on “Milan Tanović Tane o skupštinskim sednicama koje se zakazuju SMS-om i jedinstvu opozicije

  1. „Sednica je trajala skoro punih 9 sati. Opozicija je pokazala jedinstvo i po tvrdnjama iskusnijih političara, pokazala je da će biti najjača opozicija u zadnjih 25 godina“.
    Sednica trajala 9 sati i po tome će biti najjači u poslednjih 25.godina????? Rekoše iskusni političari? Koji?

    A kada je DS tresao i ljuštio Verka, što bi narodni pevač rekao – letnji dan do podne, pa opet, kada su sednice u mandatu 2004-2008 trajale po 24 sata, to smo zaboravili. Ne sećamo se toga? Jao da, to je ona grozna DS iz onih vremena, a to je period „Čileta iz našeg sokaka“, omiljenog lika tadašnjeg urednika Svetlosti i čitave redakcije. To se ne računa.
    Kako to da mi promakne. To je bilo pre ovih 25.godina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.