Milan Tanović: Zaposleni u Šumadija DES-u četiri meseca nisu primili plate

Grad Politika
  • Poslednjih godina, u gradu Kragujevcu i njegovoj okolini otvoren je veliki broj igrališta za decu, sportskih terena, uređeno je Šumaričko jezero, što je složićete se za svaku pohvalu. Na navedenim otvaranjima uz prisustvo medija, prenošenja reportaža na lokalnim televizijama, prisustvovali su i čelnici gradske vlasti, koji su pomenuta otvaranja pripisivali svojoj političkoj i pozicionoj sposobnosti, ali se naime iza ove lepe teme krije strašna istina, navodi u saopštenju, koje prenosimo, predsednik kragujevačkog odbora POKS-a Milan Tanović Tane.

„Šumadija DES“ je firma koja je kompletno učestvovala u radu gorepomenutih igrališta, od kompletne proizvodnje zabavnih elemenata za decu, klupica za opremanje parkova, proizvodnje podloge ( tartana ), uređenja šumaričkog jezera, do montaže svega navedenog za Grad Kragujevac, ali i obavlja druge privatne poslove od kojih ima prihoda, pa se iz navedene količine obavljenih poslova jasno vidi da se radi o solventnoj firmi.

Naime, „Šumadija DES“ je firma koja pripada gradskoj vlasti i zapošljava 66 ljudi, od koji 60% čine osobe sa invaliditetom različitih stepena. Kako bi bliže opisali dinamiku isplate osobama sa invaliditetom, navodimo da država isplaćuje osobama sa invaliditetom 60% mesečnih primanja, sto iznosi oko 20.000,00 dinara na mesečnom nivou, dok ostatak isplate od 40 % vrši „Šumadija DES“ pod upravom gradske vlasti.

Sve nam ovo lepo zvuci, kao pomoć u rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, dok ne dođemo do strašnog saznanja da radnici pomenute firme ne primaju plate poslednja četiri meseca, dok su i prethodno isplaćene zarade bile regulisane nakon velikih zakašnjenja. Pored navedenih činjenica treba napomenuti da navedena firma troškove prevoza svojih radnika nije platila od januara meseca, što je složićete se katastrofalan pristup osobama sa invaliditetom koji pokušavaju na različite načine da dodju na svoja radna mesta usled manjka novčanih sredstava.

Napominjemo činjenicu da država iz svojih sredstava redovno uplaćuje iznos dela plate osobama sa invaliditetom, pa je do očiglednosti jasno da je problem u gradskoj upravi koja se istovremeno hvali rezultatima na uštrb osoba sa invaliditetom.

Dodatno navodimo i činjenicu da zaposleni navedne firme jedini u našem gradu primaju naknadu za topli obrok u iznosu od 170 dinara, koji iznos ne primanju zbog kašnjenja u isplatama, dok ostatak zaposlenih u firmama pod okriljem grada prima naknadu od 240 dinara po danu, pa se postavlja pitanje da li je posledica nemogućnosti isplate 40% plata posledica loseg rukovodjenja firme pod upravom gradske vlasti, buduci da obim posla upucuje na solventnost firme.

Sve ove činjenice su same po sebi zastrašujuće, ali navedenim stvarima još nije kraj. Naime, pored toga što većina osoba sa invaliditetom obavlja svoj rad u širem obimu od dozvoljenih poslova utvrđenim rešenjem o stepenu invaliditeta, zaposlena lica nemaju ni osnovna sredstva za bezbednost na radu.

Kako smo napomenuli radnici navedene firme proizvode podlogu (tartan) za dečija igralista i košarkaške terene, isparavanja u proizvodnji su štetna, a rad se vrši na vrlo visokim temperaturama, dok isti nemaju osnovna sredstva za rad, maske, rukavice i radna odela za rad sa mašinama koje proizvode visoku temperaturu…

Mislili ste da je kraj ali nažalost ne. Gradska vlast se hvalila putem lokalnih medija kako je navedenu mašinu za proizvodnju podloge ( tartana ) kupila, kao i da još jedna kupljena uskoro stiže kako bi se proširio proizvodni pogon, dok je surova istina da mašina koja se nalazi u pogonu nikada nije kupljena, već je umećem radnika „Šumadija DES“ ručno napravljena, dok drugopomenuta mašina nikada nije ni stigla u navedenu firmu.

I složićete se da navedenu temu ne treba zatvoriti nekim demagoškim zaključkom, već treba zatvoriti pitanjem gradskoj vlasti, kako je leteti na krilima osoba sa invaliditetom?

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.