Univerzitet u Kragujevcu organizuje novi kurs: Holokaust u Srbiji – istorijska perspektiva

Društvo

I ove akademske 2023/2024. godine, Centar za studije sećanja pri Univerzitetu u Kragujevcu, kao i dve prethodne godine, uspešno organizuje kurseve u okviru programa Studija Holokausta. Polaznici kurseva u prethodnoj akademskoj godini prepoznali su značaj ovih studija i priliku da dopune, prošire svoja znanja iz raznih oblasti koje su ponuđeni kursevi pružili – o tome svedoči veliko interesovanje i postignuća :

166 položenih ispita
Veliki broja slušalaca iz akademskog i javnog sektora
Javna i komemorativna predavanja predavača i polaznika – SKC, Muzej 21. oktobar, Univerzitetska galerija
Projekcija filmova o Holokaustu
Manifestacija  Dani jevrejske kulture
Dva zbornika radova polaznika kurseva
Tematski deo o Holokaustu u časopisu od nacionalnog značaja

Centar za studije sećanja (CSS) pri Univerzitetu u Kragujevcu osnovan je 2020. godine s ciljem da okupi i ponudi interdisciplinarnu i multidisciplinarnu platformu za istraživače koji rade na polju kulturnog pamćenja u najširem smislu.

Internacionalna organizacija s centrom u Sjedinjenim Američkim Državama, Claims Conference, odobrila je finansijsku podršku da se po prvi put u Srbiji pokrenu Studije Holokausta pri Univerzitetu u Kragujevcu. Studije Holokausta osmišljene su s ciljem da se studenti različitih profila, pre svega društveno-humanističkih nauka zainteresuju da se upoznaju s istorijskim kontekstom koji je prethodio i za direktnu posledicu imao Holokaust. Predavanja iz programa Studija Holokausta pokrivaju najrazličitije oblasti: književnost, umetnost, kulturu sećanja, jevrejsku kulturu, istoriju, prava itd. Ovako koncipirane studije postoje kao takve prvi put u Srbiji od 2021. godine, a od nesumnjivog je značaja što se one pokreću u Kragujevcu jer ovakvom delatnošću Kragujevac se sa svojom istorijom dvadesetog veka mapira kao mesto sećanja.

Kursevi su besplatni. Predavanja se održavaju u prostorijama Univerziteta u Kragujevcu, a za studente koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju, omogućen je onlajn pristup predavanjima.

Studentima koji budu pohađali kurseve, ostvareni rezultati će shodno pravilniku o vrednovanju vannastavnih aktivnosti studenata (https://www.kg.ac.rs/Docs/Pravilnik%20o%20vrednovanju%20vannastavnih%20aktivnosti%20studenata.pdf) biti uneti u dodatku diplomi pod oznakom CENTRA ZA STUDIJE SEĆANJA. Studenti dobijaju sertifikate Centra o odslušanim/položenim ispitima, tj. kursevima na kraju svakog semestra.

Svi zainteresovani studenti mogu da se prijave za kurseve preko google upitnika. Studenti se mogu prijaviti na sve kurseve koji ih interesuju – nema ograničenja u broju, ali molimo sve zainteresovane da se prijave za kurseve koje će i slušati kako bismo optimalno organizovali nastavu.

Link za prijavu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2OVBeacV11dJn3e1UlCvD3681CpTOapjMjILOrs9mGxBBNg/viewform?usp=sf_lin

Kursevi počinju tokom oktobra meseca – kurs Uvod u Holokaust počinje 27. septembra. Prijavljeni polaznici biće obavešteni preko mejla o rasporedu predavanja.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.