Miroslav Aleksić: Ako bude rudnika litijuma, neće biti ni Loznice ni Krupnja

Politika

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast, suprotno interesima građana, namerava da kompaniji Rio Tinto omogući ogroman profit tako što će kod Loznice otvoriti rudnik litijuma zbog kojeg će raseliti lokalno stanovništvo i trajno zagaditi zemljište, vodu i vazduh u celoj Mačvi.

  • Niko građanima nije objasnio niti može da objasni šta će biti sa 300.000 tona sumporne kiseline koja bi se godišnje koristila za ispiranje rude, kao i sa 8.000 kubnih metara vode dnevno koja će tu sumpornu kiselinu da izliva u reku Jadar, pa dalje u Drinu i Savu, rekao je Aleksić ispred predstavništva Rio Tinta u selu Gornje Nedeljice kod Loznice.

Aleksić je upitao i šta će biti sa jalovinom koju će vetar nositi „ne samo do Loznice, nego po celoj Mačvi i do Valjeva, 200 kilometara u krug“, i podsetio da Srbija ima „najnižu stopu rudne rente u Evropi koja iznosi između tri i sedam odsto“.

  • Interes je mizeran, a šteta je ogromna i katastrofalna po čitavu Srbiju. Vlast Aleksandra Vučića krčmi interese naroda zarad profita stranog investitora. Nacionalni interes Srbije ne može biti da uništavanje zemlje, vazduha i reka da bi država stranim kompanijama obezbedila profit. Rio Tinto je došao zbog profita, što je legitimno, ali je loše što država ne brine o svojim građanima, nego o interesima stranih firmi, naveo je Aleksić.

Aleksić i predstavnici Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ zatražili su da razgovaraju sa predstavnicima Rio Tinta, koji su prvo reagovali nervozno, na trenutke i burno i nisu dozvolili snimanje, da bi na kraju ipak pristali na razgovor.

  • Saznao sam da je upravljanje projektom rudnika litijuma povereno kompaniji ’Behtel’ sa kojom je sadašnja ministarka rudarstva Zorana Mihajlović, dok je bila ministarka saobraćaja, potpisala ugovor o izgradnji Moravskog koridora po duplo većoj ceni od prvobitne ponude. Veoma je zanimljivo da ’Behtel’ prati Zoranu Mihajlović, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da su razmere štete koju bi proizveo rudnik jasne i odgovornima u državi i stručnjacima.

  • Sumnjam, međutim, da je reč o korupciji, jer Rio Tinto, po informacijama koje su mi dostupne, sponzoriše Rudarsko-geološki fakultet dobio 100 miliona dinara, Mašinski fakultet 10 miliona dinara, Građevinski fakultet i Zavod za javno zdravlje po 12 miliona… Za šta tačno, za lobiranje ili za neke druge poslove, upitao je Aleksić.
  • Vlast, umesto da pruži odgovore građanima Loznice, Mačve i cele Srbije, šalje predstavnike Rio Tinta i njegove portparole koji pokušavaju da podiđu građanima i objasne im da je baš dobro da se odsele sa svojih ognjišta i da je dobro da se ne bave poljoprivredom i da imaju voćnjake, malinjake, šljivike… Nego hoće da im plate kuće i dele im brošure o kupovini stanova u gradovima, dodao je Aleksić.

Predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Momčilo Alimpić rekao je da je Rio Tinto „naumio da kod Gornjih Brezovica u blizini Krupnja napravi deponiju biblijskih razmera, a da bi rudarski basen kod Loznice bio na površini između 36 i 40 kvadratnih kilometara“.

  • Rudnika neće biti i neka se Rio Tinto okane ćorava posla, jer ako bude rudnika nas neće biti, to je sigurno – neće biti ni Loznice niti Krupnja, a i Šabac je biti veoma ugrožen. Planirano je da deponija kod Krupnja bude na 450 metara nadmorske visine, pa će vetar širiti otpad čak do Valjeva, rekao je Alimpić.

Predstavnica Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Marija Alimpić rekla je da bi Rio Tinto što pre trebalo da shvati da „neće biti rudnika i da svoje pare uloži u nešto pametnije“.

  • Neće biti rudnika, jer smo spremni da idemo do kraja, i to bi trebalo da shvate i Rio Tinto i vlast u Srbiji, kako bi se sve završilo mirnim putem i pravnim sredstvima, a u suprotnom nećemo bežati od onoga na šta će nas oni naterati da se dogodi, a nadam se da do toga neće doći. Ovo je naša zemlja i nema nazad, rekla je Marija Alimpić.

Potpredsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Slaviša Miletić rekao je da će „narodni otpor biti veći nego ikada ako narod na to bude nateran“.

  • Imamo jak motiv i interes da branimo Jadar i Rađevinu jer su ovo naša ognjišta, naša zemlja i naša budućnost, kao i budućnost naše dece. Predstavnici Rio Tinta nisu imali odgovor ni na jedno osetljivo pitanje, poput onog šta će biti sa desetinama kilometara plastičnih cevi koje su u zemlji, a korišćene su za ispitivanja terena, rekao je Miletić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.