Miroslav Aleksić: Orlić mora da zakaže sednicu parlamenta povodom masovnih ubistava

Politika

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je grupa od 84 poslanika opozicije podnela predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću inicijativu za hitno zakaže sednice parlamenta na kojoj bi se razmatrao izveštaj Vlade Srbije o dva masovna ubistva u kojima je ubijeno 17 ljudi, a više od 20 ranjeno.

  • Nije reč o Orlićevoj volji, nego je on po Ustavu, poslovniku i zakonu dužan da zakaže sednicu jer su ispunjeni svi zakonski uslovi, pošto je inicijativu podnelo 84 poslanika, odnosno trećina od ukupnog broja. Predsednik skupštine ima obavezu da zakaže sednicu i prema desetinama hiljada građana koji su to tražili, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare opozicionih poslaničkih grupa.

Aleksić je naveo da bi na sednici skupštine trebalo da se razmotre činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“  i u Mladenovcu, kao i da se ukaže na propuste i razmotre mere i odgovornost nadležnih.  

Inicijativu su potpisale poslaničke grupe Narodne stranke, Demokratske stranke, Dveri, Ujedinjeni, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd-Moramo, Nada-Nova DSS-POKS i Zavetnici, kao i samostalni poslanici Miloš Parandilović, Aleksandar Jerković, Šaip Kamberi, Aleksandar Olenik, Enis Imamović i Selma Kučević.

  • Ako vlast ne ispuni zahteve, u petka nastavljamo našu borbu, pa neka stane i cela Srbija. Pozivamo građane da od petka zajednički pokažemo da smo protiv nasilja i da istrajemo u realizaciji naših zahteva jer je to pitanje svakog građanina Srbije, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da su poslanici opozicije danas pokušali Orliću da uruče inicijativu za hitno sazivanje sednice skupštine, ali da on nije hteo ili nije smeo da ih primi, nego je „postavio kordon obezbeđenja ispred svojih vrata“.

  • U istoriji višestranačja nije se dogodilo da predsednik skupštine nema hrabrosti da primi svoje kolege poslanike, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da će poslanici opozicije sutra u 11.55 u REM-u predati odštampane ostavke članova Saveta REM-a koje bi oni trebalo da potpišu, i pozvao sve poslanike i odbornike u Skupštini Beograda da se okupe ispred REM-a.  

  • U četvrtak ćemo predati pripremljene ostavke članovima Vlade Srbije, rekao je Aleksić.

Upitan da li će opozicija tražiti ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Aleksić je odgovorio da su se opozicija i građani „za sada okupili oko zahteva koji su izneti na jučerašnjem protestu u Beogradu“.

  • Zahteve smo izneli zbog nezapamćene tragedije koja je pogodila Srbiju. Zahtevima je obuhvaćen uzrok problema. Sada imamo institucionalno podnete zahteve i rok za njihovo ispunjenje je do petka, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da bi Vučić trebalo da odgovori građanima „zašto ih uporno omalovažava i zašto ih prebrojava“, i da bi bilo mnogo odgovornije kada bi predsednik države pristupio rešavanju problema. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.