Na gradskom Štabu za vanredne situacije najavljena popravka grošničke brane

Grad

Danas je održana 7. redovna sednica gradskog Štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Kragujevca, na sednici je prisustvovalo 23 člana, a govorilo se o godišnjim izveštajima o radu pojedinih područja, o stanju brana na teritoriji grada, razmatrani su izveštaji o Operativnom planu odbrane od poplava za 2023. godinu i stanju izvršenih priprema za odbranu od grada.

Sednica je obuhvatala devet tačaka dnevnog reda. Treća i četvrta tačka ticala se razmatranja i usvajanja izveštaja o izvršenim pripremama za sproveđenje preventivnih operativnih mera zaštite od poplava, klizišne erozije i odrona na teritoriji grada. Isidora Obradović, samostalni savetnik odeljenja za vanredne situacije i planiranje odbrane, rekla je da se sprovode preventivne mere kada je reč o poplavama i da se one ogledaju u održavanju nesmetanog protoka vode kroz profilisana korita. To se radi odmuljivanjem, sečenjem niskog i viskog rastinja na obalama i u samom vodotoku korita.

Odroni su zastupljeni na veoma maloj površini, na desnoj obali Ždraljice, brdo ka Žeželju, pa se operativne mere za ovu oblast ne sprovode. U narednom periodu biće urađen plan smanjenja erozija na teritoriji grada kroz koji će biti propisani konkretni radovi, mere i zabrane.

Kada je reč o planu zaštite od poplava, u drugom delu koji je operativan definiše se red obaveštavanja i upozoravanja, rukovođenja odbrane od poplava, definišu se snage koje učestvuju.

Jelena Bekonja Milošević, štab je izvestila o stanju visokih brana, dotakla se stanja gružanske i grošničke brane, kao i brane Spomen-park Šumarice. Za branu Grošnica potrebno je uraditi inovaciju projekta sanacije procurivanja, jer su uočena značajna procurivanja. Naglasila je da je potrebno izvršiti i čišćenje korita reke, jer nizvodno od brane reka nije regulisana, pa je njena propusna moć tu svega pet metara kubnih u sekundi, a istakla je i da je kritičan deo oko mosta u Grošnici. Čišćenje korita je planirano za ovu godinu, tender će biti sproveden u narednih mesec dana. Bekonja Milošević iznela je i predlog da se uradi projekat sa predlogom izmeštanje sirene za uzbunjivanje stanovništva, koja se inače nalazi na samoj grošničkoj brani i aktivira se ručno.

Kada je reč o planu odbrane od grada, Marina Rešić Tutoš, iznela je da je stanje magacina i stanje raketa koje su dobijene na trajno korišćenje od lokalnih samouprava celom sistemu na raspolaganju 21 800 raketa. Radarski centar Bešnjaja imaće na raspolaganju tokom sezone do 1800 raketa ili prosečno 16 raketa po lansiranom mestu. Od 32 planirane stanice na teritoriji grada aktivirano je 30 stanica. Sa dostavom raketa počelo se 1. aprila i do početka sezone, koja je 15. aprila, treba da se razvezu sve rakete.

U proseku, sezona će se početi sa deset raketa, ali će severozapadni deo Kragujevca ka Rudniku koji je prvi na udaru dobiti 12 do 14 raketa. Marina Rešić Tutoš je naglasila da su prošle godine utrošene sve rakete i da je i za ovu sezonu planirana dodatna nabavka.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.