Na operaciju raka dojke u UKC Kragujevac čeka se tri-četiri nedelje, analize traju dugo (VIDEO)

Društvo Grad Milica

Na pitanje našeg portala upućenog Univerzitetskom kliničkom centru rečeno nam je da se na operaciju raka dojke, posle konzilijarne odluke, u UKC Kragujevac čeka između tri i četiri nedelje, a da su u ovom momentu na Odeljenju endokrine hirurgije na listi zakazivanja 22 pacijentkinje sa tumorima (karcinomima, prekanceroznim lezijama i benignim tumorima) dojke.

Suzana Đorđević, građanska aktivistkinja i predsednica udruženja za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke „Volja”, kao i bivša pacijentkinja ističe, međutim, da je „suludo“ da se na magnet čeka po godinu dana, jer se na njega ne ide preventivno, već služi kao dodatna „analiza postojećeg stanja”. Trenutno 167 žena čeka na MR pregled dojki, one koje su zakazele u toku prošle nedelje biće pregledane u martu 2025.

  • Mi imamo još uvek dobre lekare i dobre sestre koje rade na Institutima za onkologiju i radiologiju, ali sam proces mora da se ubrza, stalno govorimo o preventivnim pregledima, ali naše žene odustaju od njih zato što nema termina, ističe Suzana.

Sopstveno iskustvo, ali i iskustvo drugih žena sa kojima je u kontaktu pokazuju joj da se rokovi ne poštuju. Suzana se dotiče i digitalizacije zdravstvenog sistema, te kaže da on ne funkcioniše, svaki svoj papir, sa svakog pregleda, operacije, konzilijuma mora da nosi na svaki naredni pregled.

  • Ja više nemam jednu fasciklu, ja imam kofer pun papira koji nosim uvek sa sobom, navodi sagovornica.

Smatra da pacijent nije u obavezi da bude pravnik da bi morao da poznaje zakone i propise kako bi ostvario svoja prava koja se tiču zdravstvenog osiguranja.

Suzana je rak dojke operisala pre sedam godina, a na sve preglede pre operacije išla je privatno, jer je želela da ubrza proces. Na samu operaciju čekala je tri meseca, konzilijum je imala 8. marta, a operacija je bila zakazana za 12. jun.

Ona podseća da je rok od trideset dana zakonski propisan, te da joj je rečeno da će u tom periodu biti pozvana, ali nije bila pozvana ni u prvih, ni u drugih trideset dana. Navodi da je verovatno tako nešto odlučeno, jer nije svrstavana u hitne slučajeve, budući da joj je rečeno da su promene benigne. Ispostaviće se, međutim, da će joj nakon operacije reći da je maligni tumor, pa je prošla i proces lečenja hemioterapijom i zračenjem.

Video: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.