Nataša Jovanović: Investicije predviđene za Kragujevac u najskorijem roku

Ekonomija Grad Politika

Dok opozicioni poslanik Nikola Nešić u autorskom tekstu za Glas Šumadije dovodi u pitanje realizaciju najvažnijih projekata obećanih Kragujevcu – Severnu obilaznicu, Klinički centar, prugu Lapovo – Sobovica, poslanica Srpske napredne stranke Nataša Jovanović tvrdi: „Sve je u budžetu i počinje u najskorijem roku„.

Nešić je, naime, izračunao da je za rekonstrukciju Kliničkog centra u Kragujevcu, na kome bi radovi trebalo da počnu ove a završe se 2025. godine, u budžetu Republike Srbije za ovu godinu predviđeno oko pola miliona evra.

 • Ako je 20 posto ukupnih sredstava planirano za ovu godinu, dolazimo da je ukupan budžet celog projekta dva i po miliona evra, odnosno manje od rekostrukcije trga Radomira Putnika. Dodatni strah uliva i to što samo jedna stavka vuče 59 miliona dinara (dotacije organizacijama za obavezno socijalno osiguranje) a ovo nije razvojna komponenta u budžetu, piše Nešić.

Nataša Jovanović, koja je na izbornoj listi SNS-a bila najbolje plasirana od svih kandidata iz Šumadije, kaže da su „svi projekti koji se odnose na Kragujevac, ne samo predviđeni u republičkom budžetu, već će njihova realizacija bit započeta u najkraćem roku„:

 • To se naročito odnosi na Klinički centar. Sva potrebna dokumentacija je pripremljena. Sredstva opredeljena u budžetu predstavljaju samo jedan deo predviđen za Klinički centar u Kragujevcu. Oprema će biti najsavremenija i nadmašiće sve druge radove, ističe Jovanović

Kada je o Severnoj obilaznici reč, Nešić kaže da je za 2023. godinu predviđeno milion dinara što, ocenjuje, nije dovoljno ni za deo projektne dokumentacije. U predlogu republičkog budžeta Nešić vidi „nameru i plan da se novac zajmi“, ali ne vidi od koga će biti pozajmljen.

Nataša Jovanović, s druge strane, smatra da mnogi ne čitaju budžet na pravi način i tvrdi i da su predviđena sredstva za Severnu obilaznicu, ali se u predlogu budžeta nalaze „na razdelima“.

 • Slično je i sa predviđenom železnicom. Vlada Srbije je projekat prenela na Železnice Srbije a u budžetu je predviđen zbirni iznos koji se odnosi na ifrastrukturu.

Nešić u predlogu budžeta Srbije za 2023. godinu nije pronašao ni sredstva predviđena za stadion „Čika Dača“:

 • Projekat novog stadiona „Čika Dača“ je stavka koja se ne nalazi u kapitalnim investicijama. Povukao sam analogiju da su stadioni u Leskovcu, Loznici i Zaječaru finansirani iz kancelarije za javna ulaganja i ako se pogleda sada Ministarstvo za javna ulaganja postoji budžetska stavka 5003 u iznosu od 43 miliona evra ali ako realnost govori i da je neophodno i da se ova tri pomenuta stadiona završe, nisam siguran gde će se naći prostor za finansiranje stadiona u Kragujevcu, piše Nešić.

U budžetu, o kome su narodni poslanici danas raspravljali, nalazi se i stavka kojom se opredeljuje još sredstava za zatvor u Petrovcu.

 • Izgradnja zatvora, iako je otvoren 15. novembra, koštaće građane Srbije još dodatnih 122 miliona dinara koji nisu u budžetu jasno definisani za šta će se konkretno utrošiti, tvrdi Nešić.
Tagovi:

3 thoughts on “Nataša Jovanović: Investicije predviđene za Kragujevac u najskorijem roku

 1. SNS otkrivaju radikalsko lice. Kome ova žena može da bude od koristi i ko za nju može da glasa

  1. Kao u prirodi, na pogodnim mestima i u pogodnim uslovima, pečurke i gljive radikalno napreduju… Kao 90-tih…
   Pogodni uslovi… Bilo, (ne) ponovilo se.

 2. Ma nema para za KG. Uvek je naš grad bio slepo crevo bez obzira ko je na vlasti. Tako će biti i sada. To i Nataša zna pa mi nije jasno ovo što govori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.