Naučnici sa Univerziteta u Kragujevcu među najboljim na svetu

Društvo Grad

Univerzitet u Kragujevcu nedavno je bio najbolje rangiran univerzitet u Srbiji po listi koju je objavio Times Higher Education.

Sada se, na listi najuticajnijih naučnika u svetu, koju svake godine objavljuje američki Univerzitet Stanford, našlo čak 15 naučnika sa Univerziteta u Kragujevcu.

Sa kragujevačkog PMF-a to su Ivan Gutman, Boris Furtula, Branislav Ranković, Marijana Kosanić i Svetislav Savović.

Sa Fakulteta mediciniskih nauka, Mihajlo Jakovljević, Vladislav Volarević, Milena Ilić, Vladimir Jurišić, Branislav Jeremić i Slobodan Janković.

Sa Fakulteta inženjerskih nauka, na ovoj listi našli su se Nenad Filipović i Milorad Bojić.

Sa kraljevačkog Fakulteta za mašinstvo i građevinu – Vladimir Stojanović, kao i Zoran Marković sa Instituta za informacione tehnologije.

Naučnici se, na ovoj listi, rangiraju po većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj citata tih radova, broj radova u kojima je taj naučnik prvi autor…

Piše: Nikola Nikolić
Tagovi:

3 thoughts on “Naučnici sa Univerziteta u Kragujevcu među najboljim na svetu

  1. Svi radovi pomenutih porfesora su javno dostupni. Ove informaicje su za gradjane koji ne znaju kako sistem funkcioniše ! A u stvari većina radova na kojima se nalaze profesori sa Univerziteta Kragujevac je uradjena kao grupa autora. Profesori angažuju svoje robove – saradnike po raznim osnovama ,da pišu radove na koje ih oni upisuju. Tako imamo najreferentnije i najuspešnije profesore, iza kojih stoji armija pravih obradjivača – asistenata naučnih radova koji često nisu ni potpisani ! Da bi oni a ne njihovi saradnici imali više objavljenih radova ,rotiraju saradnike i tako njima umanjuju da imaju radova koiliko i oni , a oni ostaju uvek upisani. Šema se radi godinama otuda i toliki broj radova kod svakog od njih !

  2. Nazalost gospodja Biljana je u pravu za vecinu slucajeva, ali ne i za sve slucajeve. Cista zloupotreba polozaja od strane pojedinih profesora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.