policijski cas_skupstina grada_Kragujevac_050420 photo by Nebojsa Raus

Nenad Stanišić: Kragujevac zadužen oko 24 miliona evra, dve godine bez novih kredita

Ekonomija Grad

Kragujevac je kreditno zadužen ukupno oko 24 miliona evra, a u ovoj i prethodnoj godini nije bilo novih ugovora o kreditima, rekao je gradski većnik za finansije Nenad Stanišić.

  • U odnosu na tekuće prihode iz 2020. godine zaduženost je 47 procenata, dakle u okviru zakonom dozvoljene granice koja iznosi 50 posto prihoda, rekao je Stanišić, na sednici Skupštine grada Kragujevca, koja je danas usvojila odluku o Završnom računu za 2020. godinu.

Stanišić je rekao da se u ukupnom kreditnom zaduženju 21,35 miliona evra odnosi na glavnicu, a 2,65 miliona na kamate na kredite.

Naveo je da je u 2020. godini vraćeno ukupno 475 miliona dinara, od čega 359 miliona za glavnicu kredita, ostalo za kamate.

Prema rečima Stanišića, od 1. januara 2021. do danas nije bilo novih ugovora o kreditu, a kredit sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj se povlači namenski za izgradnju ulica.

Odbornik opozicione grupe „Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija“ Ivica Samailović je ocenio da je Kragujevac najzaduženiji grad na Balkanu.

On je pitao gradsku vlast gde su kapitalne investicije i šta je urađeno od novca iz kredita Evropske banke za razvoj, budući da je deo namenjen i za još neizgradjenu autobusku stanicu na prostoru Zastavinog servisa.

Pitao je i zašto se gradska vlast nije izborila za izradnju gradske bolnice u Kragujevcu i podsetio na obećanje o izgradnji novog Kliničkog centra i gradskog stadiona.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da, nažalost, krediti dobrim delom nisu iskorišćeni za razvojne kapitalne projekte jer su se, kako je kazao, krpile rupe koje su se „gomilale“ u doba vlasti Zajedno za Šumadiju i pre nje, a pre svega u javnom komunalnom sektoru.

Prema danas usvojenom Završnom računu grada Kragujevca za 2020. godinu iskazan je suficit u iznosu od od 446 miliona.

  • Najveći deo se odnosi na namenska sredstva za projekte koje sufinansira država, to je ukupno 350 miliona dinara, i preneta su u ovu godinu, a ostatak od 90 miliona je nerasporedjeni suficit koji će biti upotrebljen u 2021, rekao je gradski većnik Nenad Stanišić.

Dodao je da je poredjenju sa planiranim budžetom u 2020. ostvarenje prihoda bilo na nivou od 86,35 procenata.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.