Noć muzeja u Kragujevcu – Veče za pamćenje

Društvo Kultura

U organizaciji Narodnog muzeja, Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, Doma omladine, Istorijskog arhiva i Spomen parka „21. oktobar“ bogatim i raznovrsnim programima na 14 lokacija u gradu, Kragujevac se priključio manifestaciji „Muzeji za 10“ kojom se obeležava Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Noć muzeja u Kragujevcu otvorena je novom stalnom postavkom izložbe Politički život u Kragujevcu u drugoj polovini 19 veka, autora Nataše Milosavljević u Kući Svetozara Markovića.

Veliku pažnju publike privukla je Izložba skulptura i sitne plastike iz Viminacijuma sa uličnim performansom u Galeriji Kuće Đure Jakšića. Pored predavanja koje je održao Miomir Korać, direktor Areheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac projekta Viminacijum, posetioce su u autentičnoj odeći iz tog perioda dočekali rimski legionari i devojke u togama, a duh antičkog grada dočaran je i hranom iz tog perioda – starim vrstama hleba, kolačima, urmama u medu…

  • Postavka je jako interesantna i prezadovoljan sam što je ovako dobar odziv publike za večerašnji događaj, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Za posetioce je otvorena i Stara skupština, ali i Istorijski arhiv, Teatar, Dom omladine, muzeji, galerije… Noć muzeja namenjena je svim generacijama a naročito mladima, koji imaju priliku da čuju, vide i nauče nešto novo.

U Galeriji Nikole Koke Jankovića, pored stalne postavke Živeti umetnost publika može da vidi izložbu „Originalno o Nikoli Dobroviću: pojmovnik crteža savremene arhitekture“, a u Amidžinom konaku stalnu multimedijalnu postavku „Od srednjevekovnog trga do prestone varoši- hronologija istorijskog razvoja grada Kragujevca” kao izložbu i prezentaciju „Hoću i ja da znam“. U Konaku kneza Mihaila je arheološka postavka „Stariji i mlađi neolit na tlu centralne Šumadije“ a u Umetničkoj galeriji je izložba „Akvizicije Narodnog muzeja u Kragujevcu” i stalna postavka „20. vek – slikarstvo i skulptura iz zbirke Narodnog muzeja”. U Malom likovnom salonu je izložba slika „San smešnog čoveka“.

Za posetioce je otvorena i Stara skupština sa dve stalne postavke „Put stvaranja moderne srpske državnosti“ i „Narodne skupštine u Kragujevcu u 19. veku”.

U Galeriji Narodne biblioteke Vuk Karadžić posetioci mogu da vide dvojezičnu (srpsko – tursku) dokumentarnu izložbu „Srbija i Crna Gora u orijentalnoj zbirci Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu”, u Knjaževsko srpskom teatru izložbu fotografija „Mija Aleksić – Biti glumac“, a u Galeriji Doma omladine Retrospektivnu izložbu arhivske građe rok grupe Smak.

Izložba „Život i delo Katarine Bogdanović” priređena je za Noć muzeja u Istorijskom arhivu. U Muzeju 21. oktobar je izložba Krvavi oktobar – strip i izložba Aleksandra Zografa, a u Galeriji Mostovi Balkana je otvorena izložba „U velikom formatu“ , realizovana u saradnji sa Galerijom SANU.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.