Nova odluka Ustavnog suda donosi promene za porodilje: Ko može da traži odštetu

Društvo Grad Milica

Sve porodilje koje pre trudnoće nisu imale 18 meseci staža, a morale su da održavaju trudnoću, imaće pravo na veću naknadu tokom porodiljskog bolovanja. Njihova naknada će se obračunavati kao i ženama koje imaju 18 i više meseci staža. Takvu odluku je sredinom februara doneo Ustavni sud, a izmene se odnose na sve majke koje su dobile bebu u poslednjih šest godina, piše Bizlife.

Pitali smo Gradsku upravu za društvene delatnosti da li su u Kragujevcu počele predaje zahteva, gde se oni podnose i koji je rok, njihov odgovor prenosimo u celosti:

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u cilju zakonitog postupanja gradskih uprava u primeni Odluke Ustavnog suda br.IUz-60/2021, donelo je posebnu Instrukciju kojom se uređuju obaveze gradskih uprava u postupku ostvarivanja prava na prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta. Članom 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom („Službeni glasnik RS“, BR.113/17, 50/18, 46/21-US, 51/21-US, 53/21-US, 66/21,130/21, 43/23-US I 62/23) propisano je da se osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta za zaposlena lica kod poslodavca, utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koje su plaćeni doprinopsi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Ovaj Zakon se primenjivao od 01. 7. 2018 godine. Odlukom Ustavnog suda od 14. 2. 2024. godine, utvrđeno je da ova odredba čl. 13. stav 1. nije u saglasnosti sa Ustavom.

Od 14. februara 2024. godine, član 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom glasi: „Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, za lica iz člana 12. ovog zakona, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva”.

Odluka Ustavnog suda deluje od objavljivanja pa ubuduće. Datum podnete inicijative za pokretanje postupka je 19. april 2021. godine, što znači da korisnici prava kojima je rešenje dostavljeno počev od 19. aprila 2019. godine mogu podneti zahtev za izmenu rešenja koje je konačno i pravnosnažno, ukoliko smatraju da im je pravo povređeno.

Rok za podnošenje zahteva je šest meseci od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda i ističe 14. avgusta 2024. godine.

Uz zahtev je potrebno dostaviti fotokopiju rešenja koje podleže reviziji, fotokopiju kartice tekućeg računa i lične karte.

Zahtevi se podnose u Odeljenju za dečiju zaštitu. Do sada smo primili 1700 zahteva, a obradili 358 zahteva od kojih je 37 zahteva negativno rešeno. Ukoliko je bruto prihod nakon preračuna iz centralnog registra niži u odnosu na iznose utvrđene rešenjem za koje je podnet zahtev za izmenu, isto se neće poništavati iz razloga da porodilje ne bi bile dužne da refundiraju razliku.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.