Obeležen Dan Sektora za vanredne situacije u Kragujevcu

Grad

Na akumulaciji Vodojaža pripadnici Uprave za vanredne situacije, Vatrogasno spasilačke brigade, pripadnici spasilačkih timova za spasavanje i rad na vodi i za spasavanje iz ruševina, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, stručne službe Zavoda za urgentnu medicinu, volonteri GO Crvenog krsta, u prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića i načelnika Uprave za vanredne situacije Zorana Kočovića,  izveli su pokazne vežbe zaštite i spasavanja. Simulacije spasavanja iz vode, požara, zemljotresa i ruševina, redovne su  vežbe i obuke ali ovoga puta povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije. 

  • Pripadnici Vatrogasno spasilačke brigade i Uprave za vanredne situacije, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, stručni timovi Zavoda za urgentnu medicinu i volonteri Crvenog krsta su jedan tim, neraskidivi su deo jednog sistema koji odlično funkcioniše  a to su pokazali današnjim pokaznim vežbama zaštite i spasavanja, a samo su deo svega što rade u realnim  vanrednim situacijama, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.  
  • Na današnjoj vežbi “Vodojaža 2023“ u više segmenata pokazali smo vatrogasce spasioce, specijalističke timove za rad na vodi i za spasavanje iz ruševina. Videli smo spasavanje osobe zarobljene u čamcu, spasavanje osoba sa visina, iz urušenog objekta, a simulirali smo i urušavanje brane od zemljotresa kao i spasavanje samih vatrogasaca, kazao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije.
  • Pored redovnih obaveza i zadataka, prema planu Ministarstva unutrašnjih poslova radimo i redovne obuke, vežbe kako bismo usavršili znanje i bili što operativniji na terenu. 

Kočović je rekao da će tokom ove nedelje biti izvedeno šest pokaznih vežbi, u Aranđelovcu, Batočini, Rači, Topoli, Gruži i Kragujevcu.  

Sektor za vanredne situacije u Kragujevcu je osnovan 2009. godine i danas broji oko pet hiljada pripadnika, obučenih ljudi uvek spremnih da daju odgovor na bilo koju vanrednu situaciju ili događaj. Od početka godine do 1. septembra ukupan broj intervencija pripadnika Sektora za vanredne situacije je  1001 intervencija što je prosek za šumadijski upravni okrug a uglavnom se radi o požarima u stambenim objektima i na otvorenom.  

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.