Opština Rekovac u dugu „do guše“, čeka na pomoć Vlade

Grad Politika

Opština Rekovac „broji“ budžetski dug više od 167 miliona dinara, zbog čega  i pojedini odbornici skupštinske većine finansijsko stanje opštine opisiju kao najteže do sada. Na osnovu stanja budžeta na dan 31. januara ove godine, duguju se zarade za decembar zaposlenima u opštinskoj upravi, plate u vrtiću za dva meseca, a neizmirene su i zarade zaposlenima u biblioteci, Kulturnom centru, Turističkoj i Sportskoj organizaciji, kao i zarade za decembar radnicima Centra za socijalni rad…

Opština ima neizmirene obaveze više od 40 miliona dinara po raznim osnovama prema osnovnim školama u Rekovcu i Belušiću, kao i Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu.

Opozicioni odbornici za dug krive bivšeg predsednika opštine dr Aleksandra Đorđevića za, kako navode, nedomaćinsko ponašanje.

  • Meni ovo liči da se ide na to da se opština  dovede u totalni bankrot, da dođu privremene mere, da se namire poverioci i da se mi podelimo- jedni za Kragujevac, jedni za Jagodinu, pa da uđu rudarske kompanije i ovo unište totalno, rekao je odbornik „Srbija protiv nasilja“ Dejan Krstić u skupštinskoj raspravi sredinom marta.

On insistira na odgovoru vlasti kako je opština uopšte došla u teško finansijsko stanje i zatražio da se dovede Revizija koja će da utvrdi za šta su trošene „pare naroda“.

  • Burazeru, da pokažeš gde si trošio pare, poručio je Krstić opštinskom čelniku.

Srboljub Vulović iz SPN je ocenio da je dovedeno u pitanje funkcionisanje opštine i njenih institucija. On je zatražio od vlasti da odbornicima pripremi izveštaj za poslednje četiri godine o tome koliki je bio priliv sredstava, šta se plaćalo, kako je nastao opštinski dug. Ako se utvrdi da je bilo neopravdanog trošenja sredstava, traži se takav izveštaj i za period od 2016. godine.

  • Priča se da se (prethodni predsednik opštine) ponašao kao sultan, da niko nije imao uvid i nije mogao da pristupi dokumentciji, računima. Zaista se ograđujem, ne znam da li je to tačno, ali nadam se da ćemo u izveštaju dobiti informaciju, kaže Vulović.

Odbornik SPS-a Ljubiša Stevanović je predložio da se formira komisija koja će da utvrdi „gde su otišle levačke pare i kako da se iščupamo iz ovoga“.

On je naveo da je opština 2019. godine dugovala 36 miliona, a da je tada oko 70 miliona  bio dug koji je nasleđen iz 2016. godine, a da se sada došlo do duga od preko 160 miliona dinara.

Prethodni predsednik opštine Rekovac i sadašnji zamenik predsednika skupštine, Aleksandar Đorđević,  je odbornicima naveo razloge koji su doveli do ove situacije. Kazao je da je priliv sredstava bio nepromenjen a da su se povećavali rashodi. Napomenuo je da transferna sredstva koja opština dobija sa republičkog nivoa nisu promenjena od 2013.godine, a da su  povećane obaveze za plate radnicima, struju, grejanje.

  • U periodu od 2016. do 2024. urađeno je više nego u prethodnih 20 godina, kazao je Đorđević.  

Naveo je da kao predsednik u prethodnom mandatu, ne beži od odgovornosti i da sve može da se proveri. Potvrdio je da je budžet nerealno planiran, ali „moramo da se sada potrudimo da idemo dalje, da se ne bavimo time šta je bilo, za to postoje nadležne ustanove“.

Zbog finansijskih problema predstavnici opštine Rekovac obratili su se Vladi Republike Srbije za odobrenje novćane pomoći.

  • Imali smo kontakte  i u vladi i u ministarstvima, došli smo do kabineta Ane Brnabić, tu smo uputili naše zahteve i celokupnu finansijsku situaciju , sa jedne strane, a sa druge, , došli smo do šefa kabineta predsednika Ivice Kojića, tako da smo i sa te strane obavestili nadležne. Oni znaju našu situaciju, ali u samom početku imali smo neke naznake izmedju redova da tek po formiranju vlade moće da se reši naš slučaj. Sada je to izuzetno blizu, sačekaćemo, mislim da to treba da se reši. Svi se nadamo. Ishod je samo jedan. Nema mnogo opcija, da država pomogne, a ako ne pomogne uvešće se privremene mere, ali opet će morati novac da se da. Ja se nadam da će to država da reši i da će  naš budžet biti stabilizovan i da se krene sa normalnim radom, objasnio je situaciju Dragiša Tomić predsednik opštine Rekovac, koji se sredinom marta obratio odbornicima na sednici Skupštine opštine Rekovac.
Piše: Gordana Mirović
Fotografija: Radio Levač
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.