Osnovna škola „21. oktobar” zabranila upotrebu mobilnih telefona

Društvo Grad

U cilju prevencije različitih oblika zloupotrebe elektronskih uređaja tokom obrazovno-vaspitnog procesa, kao i sprečavanja digitalnog nasilja, osnovna škola „21. oktobar” zabranila je upotrebu mobilnih telefona i svih drugih ličnih digitalnih uređaja.

Zabrana se odnosi na učenike, zaposlene u školi, kao i roditelje koji borave u prostorijama škole.

Nakon preporuka i smernica Ministarstva prosvete od prošle godine, svaka škola na teritoriji Srbije svojim internim aktom jasno može propisati način upotrebe mobilnog telefona tokom obrazovno-vaspitnog procesa.

Osnovna škola „21. oktobar” iz Kragujevca je nakon detaljnih provera i predloga organa škole, a posebno nakon konsultacija sa Savetom roditelja, Učeničkim parlamentom, Nastavničkim većem i Pedagoškim kolegijumom izradila interni akt sa jasnim smernicama za delovanje.

Učenik može u slučaju hitnosti u prisustvu nastavnika da koristi telefon. Sa druge strane, ukoliko nastavnik proceni da je digitalni uređaj neophodan za tok nastave, može odobriti njegovo korišćenje. Ovim aktom na nivou škole, telefoni su zabranjeni i roditeljima, kao i zaposlenima.

Pored sprečavanja zloupotrebe mobilnih telefona i digitalnog nasilja, ovom zabranom vrši se i socijalizacija mališana. U ovoj školi se nakon samo par dana, uspostavila davno zaboravljena komunikacija među decom, kao i druženje upoznavanje sa vršnjacima koje je bilo sputavano zbog društvenih mreža.

Izvor: RTK, InfoKG
Tagovi:

2 thoughts on “Osnovna škola „21. oktobar” zabranila upotrebu mobilnih telefona

  1. Zabraonio bih pored toga da nastavnici dolaze na posao automobilima i da iskljucivo koriste svoje noge i javni prevoz.

  2. Može li Glas Šumadije da objavi gde se nalazi taj Akt – Odluka nema ga na sajtu škole ? ! Zašto ne objavite Odluku i pokrenete javnu raspravu , već samo dajete objavu škole? Ovo je prva institucionalna zabrana društvenih mreža u Evropi ! U pitanju je nasilje Institucije nad decom, i zabrane koje nisu u skladu sa pravima deteta ! Zabranjivati deci da se na pauzi igraju igricama na telefonu, je ugrožavanje njihovih prava ! Ja ne mogu dete da pozovem ni na pauzi ! Već moram da zovem razrednog starešinu, pa da starešina zove moje dete ! Ako ja razrednog starešinu mogu da dobijem na telefon, onda on krši Akt- Odluku ! Besmisleno i primitivno !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.