Pitali smo kragujevačku opoziciju kako će na lokalne izbore i dobili odgovor: Razgovara se

Grad Politika

Ukratko. Razgovara se. Ovaj odgovor Vlatka Rajkovića, predsednika Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana u Kragujevcu možda i najbolje oslikava planove kragujevačke opozicije, kada je o lokalnim izborima reč.

A kada bi, ukoliko se poštuje procedura, lokalni izbori u Kragujevcu mogli da budu raspisani? Zakon o lokalnim izborima prilično je „rastegljiv“ kad je reč o terminima, pa predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika. Osim toga, od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45, ali ni više od 60 dana.

To bi za „slučaj Kragujevac“ moglo da znači da bi izbori za lokalni parlament mogli najranije da se održe 19. aprila a najkasnije 15. jula 2024. godine, s obzirom da je Skupština grada u sadašnjem sazivu konstituisana 19. avgusta 2020.

Kako će i s kim na izbore u Kragujevcu Srpska napredna stranka, zavisi od jednog čoveka.

Kada je o opoziciji reč, lideri deset opoziciionih stranaka potpisali su u junu sporazum o saradnji  i najavili formiranje koalicije sa ciljem promene vlasti Srpske napredne stranke u Kragujevcu na narednim lokalnim izborima. Vlatko Rajković kaže da je moguće i „proširenje saradnje“ sa strankama koje nisu potpisale sporazum.

 • Stav PSG-a je da moramo da poštujemo analuzu dosadašnjeg ponašanja birača. Ona nedvosmisleno ukazuje da samo ujedinjeni dobijamo šansu da pobedimo SNS. Ko nije za to ili ne vidi realnost ili želi da trguje, smatra Rajković.

I dr Predrag Delić, prvi čovek Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića u Kragujevcu, kaže da je taj pokret, koji je juče predao potpise za registraciju stranke, „spreman za saradnju sa svim opozicionim partijama“.

 • Očekujemo neke bliže dogovore u narednom periodu, kaže Delić.

Bojan Špica iz stranke Srbija centar kaže da je za tu partiju „prioritet je formiranje najšireg mogućeg fronta na lokalnom nivou“:

 • O svim drugim modalitetima razgovaraćemo sa strankama sa kojima možemo ostvariti najveći sinergijski efekat. Sa nekima od njih (DS i Moramo) već ostvarujemo bližu saradnju, u skladu sa Deklaracijom o zajedničkom delovanju.

Narodni poslanik Zajedno Nikola Nešić ističe da „deo opozicije u čijem su fokusu protesti ali i situacija u Kragujevcu“ razgovara.

 • Svakako nam je organizacija protesta pokazala prednosti i slabosti svake od organizacija. Septembar mesec biće iskorišćen pitamo građane kako vide svaku stranku i grupe građana koje planiraju da se kandiduju za buduće lokalne izbore. Stranka Zajedno će nakon toga započeti međustranačke pregovore o budućim koalicijama. Najbliži partneri su nam stranke Srbija Centar i Demokratska stranka, ali i smo spremni da razgovaramo sa svim politikim činiocima koji mogu da dovedu do promena u Kragujevcu. Kad kažem promena, mislim da te stranke imaju kapacitete da delegiraju ljude koji mogu da menjaju sistem.

Podsetimo, Srpska napredna stranka je na izborima za lokalni parlament osvojila 46 od 87 odborničkih mandata, a za listu Aleksandar Vučić – Za našu decu glasalo 33.256 Kragujevčana.

Izborna lista Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu (ZS,SPO i BS) sa 12.884 glasa u Skupštinu Kragujevca ušla je sa 17 mandata, ali je šestoro odbornika sa ove liste već odlučilo da bude deo nove gradske vlasti i napustilo je Zajedno za Šumadiju.
Izborna lista Slađan Rakić – Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga – Eko park sa osvojenih 3..327 glasova ima četiri mandata, dok će lista Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma sa 6.748 glasova u novom sazivu gradskog parlamenta imati devet mandata.
Izborna lista Za kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad – (Pokret obnove Kraljevine Srbije) sa 2.359 glasova ima tri mandata, a lista 300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksićsa 3.776 glasova ima pet mandata, dok Kragujevačka priča i tolerancija- Boris Kovačević Šuma, kao izborna lista nacionalnih manjina, sa 1.730 glasova ima tri mandata u Skupštini grada Kragujevca.

U ove tri godine od formiranja gradske vlasti u Kragujevcu, odnosi su toliko promenjeni, da ni zvanični sajt grada, u rubrici Skupština, ne može da isprati broj i nazive novih odborničkih grupa.

Milan Tanović Tane, predsednik kragujevačkog odbora POKS–a kaže da ta stranka „insistira da na razgovorima oko modaliteta izlaska na izbore učestvuje cela opozicija“, ali da je „za takve razgovore još uvek rano“.

 • Potrebno je prvo videti da li će se spajati lokalni i parlamentarni izbori, jer ako se spoje, centrale stranaka će dati preporuku gradskim i opštinskim odborima da ukoliko je to moguće naprave identicne koalicije kao i na republičkom nivou.

Tanović podseća i na rezultate te stranke na izborima održanim 2020. godine.

 • Za razliku od prethodnih lokalnih izbora gde je POKS izašao samostalno i osvojio 3,3%, POKS-u je pristupila i najjača opoziciona organizacija u Kragujevcu, Zajedno za Šumadiju koja je na prethodnim izborima osvojila 17% tako da POKS sa svojim partnerima ima veliki potencijal da bude odlučujući faktor u kreiranju vlasti u Kragujevcu nakon sledećih lokalnih izbora. Imamo kontakte i sa ostalim strankama državotvorne opozicije (DVERI i Zavetnici) ali isto tako i sa proevropskom opozicijom tj. sa strankama sa kojima učestvujemo u organizaciji protesta „Srbija protiv nasilja“. Ponavljam, POKS je tu za svaki dogovor koji postigne opozicija.

Narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić podseća Sporazum o saradnji, koji je u junu mesecu potpisalo deset opozicionih stranka, „prepoznala“ Srbija kao „dobar model koji može da dovede do uspeha na narednim lokalnim izborima“.

 • Sporazum je bio razultat višemesečne saradnje i razgovora koji se odvijao unutar opozicije, ta saradnja između nas je u poslednje vreme još više inetenzivirana. Izuzuetno sam zadovoljan odnosom u opozicionom korpusu, saradnja je zasta na jednom visokom nivou bez obzira na razlike koje postoje između nas. To je pokazatelj da je svest, zrelost i odgovornost na jednom visokom nivou kod svih opozicionih organizacija. U naredna dva meseca očekujem da ćemo završiti i posao koji je vezan sklapanje koalicionog sporazuma. Dobro je poznat stav Stranke slobode i pravde da se zalažemo za jednu opozicionu listu, a koliko je to reealno pokazaće naredni period. Očekujem da ćemo sigurno imati jednu veliku opozicionu listu, a kada to kažem mislim da će nju činiti najveći broj stranaka i grupa građana. Da li ćemo ići u dve kolone ili u jednoj ostaje da se razmotri, ali svakako da ćemo odluku doneti vrlo brzo. Ono u šta verujem je da će Srpska napredna stranka sigurno izgubiti naredne lokalne izbore, a da će Kragujevac biti jedan od prvih slobodnih gradova.

Jekić podseća da je SSP bila „inicajator“ okupljanja opozicije“:

 • Time smo pokazali da nama niko iz opozicije nije protivnik već na sve ostale organizacije gledamo kao na saborce protiv aktulene vlasti koja katastrofalno vodi naš grad. Za sve ovo vreme niko iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde nikada do sada nije uputio ni jednu ružnu reč prema bilo kojoj opozicionoj oragnizaciji, pa čak i onda kada su otrovne strelice dolazile ka nama. Mogući partneri Stranke slobode i pravde su sve one organizacije i pojedinci koje su za jedinstvo i koje su za iskrenu borbu na narednim lokalnim izborima. U ovom trenutku mogu da kažem da Stranka slobode i pravde intenzivno sarađuje sa Zajedno za Šumadiju, Narodnim pokretom Srbije, Pokretom slobodnih građana, Zajedno, Demokratskom strankom, Pokretom Srce, Pokretom obnove kraljevine Srbije i Narodnom strankom, a sa ostalim organizacijama iz opozicije postoji komunikacija i dobar odnos.

Koliko će kragujevački odbori političkih partija biti samostalni u biranju koalicionih partnera, a koliko će ih određivati beogradske centrale, verovatno će zavisiti od toga da li će parlamentarni i lokalni izbori biti odvojeni.

.

Tagovi:

3 thoughts on “Pitali smo kragujevačku opoziciju kako će na lokalne izbore i dobili odgovor: Razgovara se

 1. Ne znam da li ovi stari, istrošeni opozicionari (Verko, Vlatko, Guta, Slavica…), kao i bivši saradnici SNS (Jekić), mogu nešto novo ponuditi građanima KG. Sve što su znali oni su već pokazali i građani su ih „arhivirali“ na izborima. Ovi lokalni diletanti iz SNS su već priča za sebe. Oni tek ne znaju ništa. Grad su doveli na nivo Lebana ili neke neke druge slične, „visoko razvijene“, opštine u Srbiji i vidim da zbog toga blistaju (valjda ne znaju za bolje). To je verovatno po onoj narodnoj: „Čega se pametan stidi, time se budala ponosi“. Sve u svemu politička ponuda na predstojećim lokalnim izborima u KG je prilično mršava i neozbiljna. Od onih koji su nekad nešto i znali ali ih je stigla politička demencija (opozicija), do onih koji baš ništa ne znaju jer su polupismeni i politički nedovršeni (vlast).

 2. Glasala bi za dr Delića, ali ako stoji uz Gutu i Vlatka nema šansi ! Pre neću izaći na izbore nego da te zamlate (nepoznati i neostvareni pre politilke funkcije) opet sednu u fotelje ! Oni nisu ništa uradili za svog mandata i ništa i ne znaju da rade, sem da primaju funkcionerske dodatke! Izmedju njih i Dašića nema razlike !

 3. Baš me interesuje Verkov politički program. Šta čovek od skoro 80 godina može ponuditi građanima? Čovek koji je u četiri mandata bio gradonačelnik i koji je do sada pokazao sve što zna i ume. On više ništa originalno i korisno ne može ponuditi Kragujevčanima. Zar on ne shvata da ljudi žele nova lica, neke nove političare koji imaju znanje i sposobnost da KG izvuku iz blata u koje su ga ubacili naprednjački polupismeni „stručnjaci“? Odavno je vreme Čiletu za političku penziju. Ne treba više da se bruka. Ipak je on kraqujevačka legenda. Čovek koga će teško bilo koji lokalni političar dostići u skorije vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.