Počela izgradnja novog vrtića u Erdeču

Društvo

Izgradnja novog vrtića kapaciteta 270 mesta i površine 1700 kvadratnih metara u naselju Erdeč počela je danas polaganjem kamena temeljca. Kamen temeljac svečano su postavili ministarka prosvete Vlade Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović, član Privremenog organa grada Kragujevca i narodni poslanik Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca Ivica Momčilović i član Komisije Privremenog organa Dušan Aleksić. U cilju proširenja kapaciteta i unapređenja sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, Ministarstvo prosvete Vlade RS u saradnji sa Svetskom bankom za izgradnju novog vrtića obezbedilo je sredstva u visini od 200 miliona dinara kroz projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“.

Predškolsko obrazovanje je početak obrazovanja i kolektivne dečije radosti jer svaki nov vrtić jeste korak ka uzletu do 2027. godine koju je država opredelila da bude godina uzleta za nove generacije u Kragujevcu i u još 23 jedinice lokalne samouprave u kojima se dograđuju ili grade novi vrtići a kojima će 11 hiljada mališana ući u potpuno nove prostore. Novi vrtić je izraz zajedništva i saradnje Vlade RS sa lokalnom samoupravom Kragujevca koja ima izvanredan senzibilitet, kazala je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete ističući da kvalitetni projekti pristižu iz Kragujevca budući da lokalne vlasti u Kragujevcu na pravi način prave prioritete i svrstavaju ono što je najbitnije, a to je mladost, obrazovanje, razvoj, podrška porodicama i roditeljima, istakla je ona. Ovo je lepša budućnost za Kragujevčane, kazala je ministarka ističući da je Kragujevac veliki i tradicionalno otvoren grad u koji dolazi veliki broj ljudi. Osim izgradnje dva nova vrtića sa nivoa Vlade RS zajedno sa senzibilitetom Gradske uprave i građanima i dalje će se pružati podrška predškolskom obrazovanju, poručila je Đukić Dejanović i izrazila zadovoljstvo što Srbija u prioritete stavlja programe od kojih je današnji kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u Kragujevcu samo jedna u lancu činjenja.

Polaganjem kamena temeljca za novi vrtić ulazimo u realizaciju još jednog važnog projekta za budućnost Kragujevca, poručio je Miroslav Petrašinović, član Privremenog organa grada Kragujevca. To je još jedan dokaz naše posvećenosti da stvaramo okruženje u kojem će deca imati sve uslove za bezbedno i srećno detinjstvo, dodao je on i istakao da je reč o projektu koji Kragujevac približava viziji grada privlačnog za život, školovanje i rad, otvorenog, modernog, smart city-ja evropskog kalibra. Ovo je zajednički uspeh i zbog toga želim da se zahvalim Vladi Republike Srbije i Ministarstvu prosvete na podršci u realizaciji ovog projekta.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Ivica Momčilović je istakao da je projekat rezultat saradnje lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Privremenog organa Nikolom Dašićem i Ministarstvom prosvete sa zajedničkim ciljem proširenja kapaciteta i unapređenja rada predškolskih ustanova. Danas smo svedoci da smo uradili posao kako treba, kazao je Momčilović, predsednik Skupštine grada izrazivši zahvalnost za sve do sada realizovane i buduće važne projekte.

Dušan Aleksić, član Komisije Privremenog organa je kazao da je izgradnja novog vrtića jedan od najznačajnijih projekata koji će se realizovati. Sa ovim vrtićem listu čekanja na kojoj je trenutno oko hiljadu dece smanjićemo za 270 mesta, a sa drugim vrtićem koji se finansira iz budžeta Grada umanjićemo za još 140 mesta. Subvencijama za privatne vrtiće težimo da potpuno iscrpimo listu čekanja, kazao je Aleksić, i u tome je najvažnija gradnja ovog vrtića na lokaciji na kojoj i treba da bude imajući u vidu udaljenost od centra i naseljenost ovog dela grada, objasnio je Aleksić.

Inače, program „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ između ostalog posebnu pažnju posvećuje unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za zaposlene. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta, pre svega onih iz socijalno osetljivih grupa, kao i senzibilisanje vaspitača, stručnih saradnika i roditelja o ovom pitanju. Ukupna vrednost projekta za izgradnju 23 vrtića u 23 lokalne samouprave je 47 miliona evra.

Tagovi:

1 thoughts on “Počela izgradnja novog vrtića u Erdeču

  1. Na slici ko porucena nova radna snaga komunalnih preduzeca.
    Neka neko iz JKP Sumadije vidi da im udeli svu HTZ i neophodnu opremu kako ne bi bilo povreda na radu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.