Pokret SRCE: Šta SNS još može da uradi Pošti Srbija, a da već nije

Politika

Ekonomski tim Pokreta SRCE podseća na najavu vršioca dužnosti direktora JP Pošte Srbije Zorana Đorđević da će se Pošta transformisati u akcionarsko društvo „kako bi bolje funkcionisala i prilagodila se novim tržišnim okolnostima“.

U tom pokretu kažu da „izjava otvara niz pitanja“.

  • Najpre, prva pošta u Beogradu otvorena je 1840., a Srbija ima zakon o poštanskom saobraćaju od 1843. godine. Da li to znači da je vlast SNS odlučila da i po ovom pitanju po prvi put u istoriji rasproda poštansku tradiciju Srbije koja traje već skoro 200 godina?

Drugo pitanje, koje postavlja ekonomski tim pokreta Srbija centar da li će prilagođavanje novim uslovima ubrzati, kako kažu, „demografski slom“:

  • Domaći poštanski saobraćaj ima više tržišnih učesnika, dakle JP Pošta Srbije izložena je konkurenciji drugih operatera koji se bave isporukom pošiljaka i drugih poštanskih usluga. I to nije sporno, međutim , JP Pošta Srbije osim ekonomske ima i važnu društvenu ulogu, zahvaljujući činjenici da njeni šalteri postoje i u brojnim selima i varošicama Srbije. Gašenjem dela tih poslovnica, što je neminovno ukoliko Pošta postane AD dakle postane umesto javnog komercijalno preduzeće,  problem iseljavanja iz takvih naseljenih mesta će se produbiti i demografski slom u dobrom delu Srbije dodatno ubrzati.

Iz SRCA pitaju i – kako će država gazdovati i ostvarivati svoja vlasnička prava u objektima Pošte koji su akumulirani 200-godišnji kapital?

  • Oni će sada biti deo paketa akcionarskog kapitala i biće prodati po ceni koja u uslovima nerazvijenog berzanskog poslovanja u Srbiji, uopšte ne mora da bude tržišna. A to na velika vrata otvara problem mogućih zloupotreba i korupcije. Konačno, očigledno je da režim SNS po istoj matrici prepakuje Poštu i EPS. Da li ovim transformacijama potvrđuje da su sa ovim javnim preduzećima loše gazdovali prethodnih 10 godina? Ili je iscrpljen postojeći modalitet čerupanja javnih preduzeća pa se traži novi?
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.