Pokušaj rušenja kuće dr Ilije Kolovića u Kragujevcu (VIDEO)

Grad

Građevinski radnici su danas pokušali da buldožerima sruše kuću dr Ilije Kolovića koja je kao spomenik kulture pod zaštitom države.

 • Ljudi koje smo zatekli da izvode rušenje kuće dr Ilije Kolovića nemaju nikakvu dozvolu za to. Odgovorno tvrdim da nemaju nijednu dozvolu ni od grada Kragujevca ni od Republike Srbije, čak ni za ulazak u posed, rekao je pripadnik Komunalne policije Veselin Jakšić.

On je naglasio da takvi objekti ne mogu da se ruše, prepravljaju i rekonstruišu bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zbog čega su i prekinuti radovi.

 • Zabranili smo izvođenje daljih radova. Sutra će izaći građevinska inspekcija i prekontrolisati ono što je u njenoj nadležnosti. Mislim da će i oni izdati rešenje o zabrani i preduzeti odgovarajuće  zakonske mere prema onima koji su na Praznik rada i neradan dan pokušali da sruše taj objekat, rekao je Jakšić i dodao da će građevinska inspekcija nastaviti istragu.

Jakšić je dodao da će biti podnete krivične protiv odgovornih za pokušaj rušenja.

Kuća dr Ilije Kolovića koja se nalazi u centru grada, u Ulici Svetozara Markovića broj 9, podignuta je  početkom 19. veka i predstavlja nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture, rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac još od 1971. godine.

Kuća je tipična građevina čaršije iz doba Miloša Obrenovića, sa višeslojnim krovom pokrivenim ćeramidom, bogato ornamentisanim stubovima na tremu i doksatu, zatim tavanicom rađenom od šašovca i autentičnim lučnim vratima na pojedinim prostorijama. U požaru koji se dogodio 29. septembra 2020. godine izgoreo je krov i međuspratna konstrukcija.  

Vlasnica kuće Nataša Ranisavljević rekla je da su u polusrušenu kuću ulazili beskućnici i palili vatru u njoj i da se prevashodno zbog toga odlučila na ovaj korak. Ona je rekla da je zajedno sa suprugom kupila tu kuću 1989. godine i da je htela da je rekonstruiše, ali da joj Zavod za zaštitu spomenika kulture nije dozvolio da bilo šta na njoj menja.

 • Pošto je pored kuće rađena nova zgrada, kuća se delimično i sama urušila. Ja sam htela da napravim identičnu, ali od čvrstog materijala, ali mi Zavod to nije odobrio. Ceo prostor oko kuće je nebezbedan jer je ona, nakon požara, sklona padu, a ja ne bih želela da bilo ko strada, rekla je Ranisavljević.
Tagovi:

14 thoughts on “Pokušaj rušenja kuće dr Ilije Kolovića u Kragujevcu (VIDEO)

 1. A posle se čudite kragujevački sindikalci što su vam mali minimalci, kad niste sačuvali ni rodnu kuću jednog od prvaka za prava radnika u Srbiji.

 2. Zamisli zemlju, zamisli grad, u kome stanica policije s jedne strane na 200m, stanica komunalne milicije na 200m s druge strane, a ti tačno na sredini rušiš zaštićeni spomenik kulture u sred bela dana, i ugrožavaš živote i bezbednost građana i slučajnih prolaznika. Pa ako su ovi što su noću rušili Savamalu kompletni idioti, šta su onda ovi?!

  1. Koji spomenik kulture? Kuća je obična ruševina. Bolje i da se za početak sruši pa na tom mestu napravi identičan objekat. Ovako komunalci samo konzerviraju ruševinu.

 3. A za šta se tačno i koje poslove primaju plate u Zavodima za zaštitu spomenika kulture?

 4. Ruši se nedeljom kad inspekcija ne radi i to ručno, bez građevinskih mašina. Provereno!

 5. Ajd sad Dašiću odma ostavka ! Čekao si tri godine od kad je nagorela i sad kad se desilo , red je da daš ostavku ! Nisi teo da odrešiš kesu i središ tu kuću, i sad kao slučajno je neka žena, srušila baš za praznik kad niko ne radi ! A tvoji izašli tek kad je porušeno više od pola….slučajno ! Ako je bio dupleks kod Djurine kuće (dogradjena Djurina sa susednom ?!?!?) možda može ovde tripleks ! Napravite istu takvu al na tri sprata ! Kragujevac prvi u svemu ! Nek se prijavi sledeća … možda Paštrmčeva pored , to ste već najavili pa da ide u paketu !!!

 6. Ako država proglasi objekat spomenikom kulture na privatnoj imovini onda ona treba da ga i održava i da vlasniku plaća mesečnu nadoknadu .

  1. Ili recimo zašto privatni vlasnik kupuje nešto što je zaštićeno, i već zna unapred da neće moći tu ništa da gradi nego samo da rekonstruiše. Da ne misli možda da je pametniji od svih, samo se on toga setio a svi ostali su glupi. Biće da je obrnuto…

 7. Neka GŠ pita gradonačelnika da li je zatraženo finasiranje za tu kuću od grada preko Zavoda ? Ovo nije republički nivo zaštite . Zaštićena lokalna kuća. Zavod uradi projekat, odnese ga Dašiću i on odvoji pare preko Veća iz budžeta. Ako Dašić nije hteo da odvoji pare iz budžeta on je kriv. Ako je nešto kombinovao da ustupi zgradu Crvenog krsta za stanove a investitor da ovu popravi. Opet treba da odgovara ! Jer se kombinacije rade tajno sa rušenjem za praznik i bez gradjevinske dozvole ! Divlji zapad pravila koja postavlja Dašić. Hitno novi gradonačelnik !

 8. Dok se opozicija bavi stopiranjem investicija po receptu Drzte lopova, dotle se po gradu ruši.
  Svaka čast sa vama ovakvima Vucic će da bude na vlasti još 200 godina

 9. Kad nije uspelo sa paljevinom pre 2 godine, mora da se angažuje bager… Šta li je sledeći potez gazdarice kako bi zaštitila građane i slučajne prolaznike?!

 10. Složeno i neverovatno,ni centar grada strogi ne mogu da reše.Jel tu ide još jedan hab rakijsko-vinski a možda i pivski.Ovo je pobeđujemo i odlikovanje zaslužuje…

 11. Gde su sada dežurni dušebrižnici Dalibor Jekić i Nikola Nesic. Da li su to dvostruki standardi koje žele da uvedu kada možda nekada dodju na vlast

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.