Ponoš građanima u Lazarevcu: Vi držite u rukama najvažniji prekidač u Srbiji 

Politika

Na tribini u organizaciji portala „Za naš Lazarevac“ predsednik Srbija Centra Zdravko Ponoš rekao je da je nekada Srbija imala stabilan energetski sektor koji je uspevao da funkcioniše i za vreme bombardovanja -„posle ovog čoveka koji se nekad bavio pečenjem prasića to ne može godinama da se podigne“.

  • Za ovakvo stanje je krivo neznanje i namera.

Na pitanje o tome kako urediti ovu državu Ponoš kaže da je „nulti“ korak za uređenje države smena ove vlasti jer ona nema političku volju da napravi funkcionalnu državu nego im ona služi kao instrument „vladanja rajom,  a prvi korak nakon smene mora biti stvaranje takvog ambijenta u Srbiji da nikada više ne dobijemo ovakvu vlast„.

Nakon toga, drugi korak mora biti stvaranje institucija koje će omogućiti da imamo funkcionalnu državu. Za izgradnju ovakvih institucija biće nam koristan proces evropskih integracija“.

Ne temu ekonomskog oporavka zemlje Ponoš je rekao da ne postoji ni jedan opravdan razlog da se u Srbiji živi lošije nego u okolnim zemljama.

  • Srbija ima bolje demografski potencijal, veće prirodne resurse. Jedini deficit je lošije upravljanje zemljom. Uzrok naših nevolja je loše vođenje države.

Kada je u pitanju spoljna politika Ponoš kaže da neki pominju stvaranje nove strategije spoljne politike kao da smo do sada imali neku strategiju.

  • Vučić se naljutio jer je ispao naivan i nasankan. Pomislio je da ako je kooperativan oko izvoza našeg oružja koje zavrsava u Ukrajini, ako je pristao na loše sporazume sa Prištinom i ako se redovno viđa sa nekim ambasadorom da će mu sve biti dozvoljeno. Pogrešio je – na Kosovu su održani farsični izboru bez učešća Srba i Kosovo je pogurano ka članstvu u Savetu Evrope pre formiranja ZSO, dodao je Ponoš.

Po njegovim rečima „posledica nekompetentne politike na Kosovu je to što danas, bar na neko vreme Srbi ne administriraju opstine na severu u kojima su većina, što ih nema u policiji što se sad tamo formiraju neke baze specijalnih policijskih snaga Pristine.

Odgovarajuci na pitanje o pravnim mehanizmima koji su na raspolaganju da se zaustvi transformacija EPS, Ponoš je izjavio da danas u Srbiji nema mnogo vajde uzdati se u pravo i pravdu.

  • Ova vlast nema političku volju da to dozvoli. Ne želim da pozivam na bunt, ali vi u Lazarevcu držite u svojim rukama naj ažniji prekidač u Srbiji, zaključio je Ponoš.

Na tribini su učestvovali i Nebojša Zelenović (Zajedno), dr Zoran Lutovac (DS) i Biljana Đorđević (Zeleno-levi front).

Fotografija: FB Srbija centar
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.