Porodici Miletić u Rekovcu izgorela kuća, kažu – zapaljena nam jer smo s Kosova

Grad

Kako javlja dopisnik iz Kragujevca Milan Nikić, dva dana uoči Nove godine u Rekovcu je izgorela kuća osmočlane porodice Miletić. Svi su na vreme evakuisani i već skoro mesec dana žive u privremenom smeštaju.

Miletići, poreklom iz Zvečana, sumnjaju da je neko na kuću bacio Molotovljev koktel. Na njihova upozorenja da se osećaju ugroženo niko od onih kojima su se obratili nije reagovao.

Kuću u Rekovcu Miletići su izgradili pre 24 godine, pošto su izbegli sa Kosova. Tvrde da ih komšije u Levču nikad nisu prihvatile i da ih nazivaju „Šiptarima“. Sada privremeno žive u udžerici dva kilometra od spaljene kuće.

  • Požar je pogoreo sve što smo imali u kući. Znači, nemamo ništa, sve je izgorelo. A sumnja postoji. Petoro dece, njih dvoje, to je sedmoro i ja, osmoro nas u prostoriji, kao što vidite, mala prostorija, kao konzerva za ribe. Nikada posao nisam mogao da dobijem ovde. Razlog je samo što sam ja sa Kosova i moja porodica, priča Miroslav Miletić, deda petorice unuka.

Majka petorice maloletnih dečaka je mesecima ranije pisala vrhu države navodeći da se ne osećaju bezbedno, zbog učestalih provokacija. A onda se desio požar.

  • Poreklo je moje i mog supruga sa Kosova i Metohije. Sramota je u 21. vek, ovde u Levču, mi se ne osećamo bezbedno. Mi smo slali pisma i predsedniku Srbije i Ministarstvu policije, da se plašimo da nas neko ne ubije. Da nam je poslao nešto, da je odgovorio – ništa nije. I mi se i dan danas plašimo za svoju bezbednost, kaže revoltirano Milica Bogdanović Miletić.

U Osnovnom javnom tužilaštvu za N1 kažu da se požar u kući Miletićevih ispituje.

  • Predistražne radnje jesu pokrenute istog dana, 29. decembra 2022. godine. Policija se obratila sa zahtevom za nalaganje veštačenja regionalnom centru za kriminalističku forenziku MUP-a Srbije u Nišu i mi smo izdali naredbu tom centru istog dana. Mi sada čekamo da nam stigne zapisnik o tom veštačenju, kaže vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca u Jagodini Dejan Đorđević.

Miletići su uvereni da je požar podmetnut.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević, koji je porodicu Miletić primio tek pošto ga je za njihov slučaj pitala i televizija, obećao je da će do proleća prizemlje izgorele kuće biti obnovljeno. Do tada porodici, kako nam pričaju, u namirnicama i sredstvima za higijenu pomažu pojedinci iz Rekovca.

Od Centra za socijalni rad dobili su odeću, obuću, pelene, paket hrane, i kućnu hemiju, a stručni radnici su obavili psihološki intervju i lekarski pregled porodice u Domu zdravlja. Ipak, svaka pomoć ovoj porodici je dobrodošla.

Pomoć osmočlanoj porodici Miletić može se poslati na adresu Ulica Vojvode Stepe bb 35260 Rekovac, zatim, pozvati na telefon 0641213622 ili uplatiti na račun banka Inteze 160600000121035097, na ime Miroslav Miletić.

„Projekat se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora „
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.