Potpisan Ugovor o izgradnji objekta Dečijeg odmarališta „Bogdan Milanovićˮ na Bešnjaji

Društvo Grad

Kragujevac će dobiti novo dečije odmaralište na Bešnjaji, ime će nositi po našem sugrađaninu Bogdanu Milanoviću koji nas je napustio 2019. godine. Nakon niza pripremnih radnji stiglo se do postupka dobijanja građevinske dozvole, tim povodom, danas je potpisan Ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza o zajedničkom finansiranju izgradnje objekta na Bešnjaji između gradonačelnika grada Kragujevca Nikole Dašića i Slavoljuba Milanovića. Grad je 2021. godine prihvatio inicijativu Bogdanovog oca da se izgradi novi dom koji će simbolično nositi ime njegovog prerano preminulog sina i biti prostor za nove generacije, a posle niza administrativnih prepreka moguće je govoriti o početku radova.

            ̶  Desilo se to što se desilo, ja sam ostao sam, nemam više nikog i ništa. Imam samo želju da sačuvam ime svoga sina ako nisam mogao da sačuvam njega. Nadam se da će kroz ovo odmaralište koje zajedno gradimo, koje će nositi ime moga sina, to ime makar neki duži niz godina biti sačuvano od zaborava i da će generacije i generacije nekih novih klinaca gore provoditi prva zimovanja, prve nastave u prirodi i sećati se svog detinjstva, kao što se ja sećam Bešnjaje pre 40, 50 godina.

Pre nego što se pristupilo potpisivanju, gradonačelnik se osvrnuo na prethodne događaje koji su doveli do ovakve ideje. Istakao je da je ovo pravi način da se sačuva uspomena na mladića Bogdana i da se tako pokreće postupak izgradnje novog doma, jer je stari bio poptupno nefunkcionalan.

            ̶  Donator dela sredstva je Slava Milanović, ja se ovom prilikom zaista zahvaljujem u ime grada Kragujevca i mogu samo da kažem da je veliko zadovoljstvo što smo došli u poziciju da gradimo nešto što smo nekada imali, nažalost, već dugi niz godina nemao i naša deca u školama zaslužuju da imaju jedno prvoklasno odmaralište u neposrednoj blizini Kragujevca. Ono što nas je mučilo je niz procedura i problema koje smo morali da prevaziđemo na samoj lokaciji, od rušenja objekta do papirologije, do novih planova koji su se zahtevali od strane grada Jagodine da budu doneti da bi moglo da se uopšte gradi.

Gradonačelnik Nikola Dašić je podsetio da je put na Bešnjaji granica između grada Kragujevca i grada Jagodine, a objekat se nalazi na levoj strani puta, na teritoriji Jagodine. Kaže da su danas prevaziđeni problemi, usvojeni su svi planovi i može se predati zahtev za izdavanje dozvole za izgradnju. Ugovor je transparentan, usvojen na Gradskom veću i može se izvrišti uvid u svaki detalj.

            ̶ Slava Milanović, u ime svog sina, pojavljuje se kao finansijer dela sredstava troškova koji će biti potreban da se čitav objekat sagradi, oko 380 000 evra je u pitanju, a grad Kragujevac se obavezuje da završi do konačne osposobljenosti objekta da funkcioniše u skladu sa onim što mu je namena, i naravno, u nekom trenutku kada se objekat završi da opremi i putnu saobraćajnicu do samog odmarališta za decu.

Dašić je dodao da bi gradnja trebalo da krene na proleće, ukoliko se od grada Jagodine dobiju svi papiri kako bi se „ušlo na gradilišteˮ. Potrebno je najmanje godinu dana, tako da su neki okvirni planovi završetka radova u toku 2024. godine.

Podsećamo, Bogdan Milanović rođen je 1990. godine, a preminuo je 3. januara 2019. na putu od Amerike do rodnog Kragujevca, od posledica kancera, nakon tri hirurške intervencije obavljene u SAD.

Piše: Sandra Solujić

2 thoughts on “Potpisan Ugovor o izgradnji objekta Dečijeg odmarališta „Bogdan Milanovićˮ na Bešnjaji

  1. Veliki otac, još većeg sina, u svemu veliki, pa i u svom uspehu i bolu. Nadajmo se da ih grad neće izneveriti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.