PREDSTAVA „TOTOVI“ U SKC-U

Društvo Grad Kultura

U sredu, 10. aprila u sali PMF-a u 20 časova, Pozorišna grupa Studentskog kulturnog centra „Kragujevac“, premijerno će odigrati predstavu „Totovi“ po tekstu mađarskog pisca Ištvana Erkenja. Predstavu je režirao Kostadin Stojadinov, a uloge tumače:Aleksa Svilarov, Ilija Ivanović, Julija Vučković, Nevena Terzić, Milica Đorđević, Tatjana Nikolić, Aleksa Mogić.Ulaz na predstavu se ne naplaćuje.

Pisac Ištvan Erkenj smatra se jednim od najznačajnijih mađarskih proznih i dramskih pisaca 20. veka, sa najvećim brojem scenski postavljenih dela u svetu. Poznat je kao „majstor groteske”, koji je svetsku slavu stekao svojim, takozvanim, „Jednominutnim novelama”, posebnom književnom vrstom u kojoj se služi parabolom, apsurdom i fantastikom, kao i dramskim tekstovima, koji su sa uspehom izvođeni u Evropi i Americi.

Priča o porodici Tot smeštena je u Mađarsku, u vreme Drugog svetskog rata i oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka u doba velikih stradanja, kada se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva. „Obični” ljudi pokušavaju da se dodvore nadređenima i umilostive one koji gospodare njihovim životima i životom na frontu. U toj, često smrtonosnoj igri čitava slika je često groteskna, a sve situacije su u stvari smrtonosna igra u kojoj se pravila prihvataju bez pogovora i pregovora.

Totovi su porodica koja pokušava da zaštiti sina na frontu. U malim igrama Majora i Totovih sukobljavaju se sadizam i instinktivna borba za opstanak, zabava i strah, pojedinac i kolektivno stradanje. Partije šaha, domina i karata su stvarnost, zabava ili strast onih koji drže poluge moći, dok je za drugu stranu smrtonosna igra užasna stvarnost, igra u koju su bez svoje volje uvučeni i gde se treba nadmudrivati. Igra se sa fronta prenosi u dom poslušne porodice i pravi ulog postaje neponovljivi ljudski život.

Priča o Totovima je svevremenska i može se primeniti na svaki ratni sukob.

Izvor: GTO Kragujevac

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.