Predstavljena ONKO aplikacija za mobilne telefone

Društvo

Predstavljanje besplatne ONKO aplikacije dostupne korisnicima android i IOS sistema koja obuhvata prve korake od sumnje na maligno oboljenje, analize, odlazak na konzilijum, odluke o lečenju, psihološke podrške, savete za okruženje i porodicu obolelih, jedna je od tema stručnog sastanka održanog u zgradi Gradske uprave.

Sa stručnjacima i predstavnicima zdravstvenih institucija primarne i tercijarne zdravstvene zaštite sa teritorije šumadijskog okruga, predstavnicima organizacija civilnog društva, Institut za javno zdravlje u saradnji sa specijalistima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, nakon prezentacije aplikacije pokrenuta je i tema unapređenja usluga palijativne zdravstvene zaštite pacijenata u terminalnom stadijumu bolesti.

Ponosna sam na saradnju grada Kragujevca sa institucijama primarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite ali i sa Institutom za javno zdravlje kao stožerom javnog zdravlja, rekla je u uvodnom obraćanju dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Od usvajanja Zakona o javnom zdravlju 2016. godine do danas, Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je usvojio Plan javnog zdravlja i podstakao sve opštine u okruženju da pristupe izradi tog strateškog dokumenta ali i planiraju kontinuirano budžetiranje programa javnog zdravlja. Tako ćemo nastaviti i ubuduće, istakla je dr Damnjanović.

Sa stručnjacima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije razgovarali smo i diskutovali o palijativnoj nezi, zbrinjavanju palijativnih pacijenata budući da još uvek nije sistematski uređena kao ni podrška porodicama takvih pacijeneta. Ona je podsetila da u okviru Doma zdravlja Kragujevac postoji Služba kućnog lečenja u kojoj 25 hiljada teško pokretnim i nepokretnim pacijentima na teritoriji grada i pacijentima u terminalnoj fazi, pomoć pruža jedan lekar i četiri medicinska tehničara.

Za suočavanje sa dijagnozom karcinoma koja nije laka ni obolelima ni njihovim porodicama ni prijateljima, stručnjaci sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije osmislili su aplikaciju ONKO namenjenu svima koji žele da se detaljnije informišu o bolesti i prevenciji. Aplikacija je besplatna i dostupna korisnicima android i IOS sistema, a obuhvata sva ona pitanja koja najčešće zanimaju obolele i njihove porodice, od sumnje na maligno oboljenje, preko analiza, odlaska na konzilijum, odluka o lečenju, psihološke podrške, saveta za okruženje.

Na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije već dvadeset godina radi Savetovalište za psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju ali smo i ranije različitim brošurama obradili teme odnosno odgovorili na pitanja koja muče naše pacijente kada se suoče sa dijagnozom, ali i sve one koji preventivno žele da saznaju nešto o bolesti. Aplikacijom smo želeli da pružimo pomoć i podršku pacijentima u celoj Srbiji, kazala dr sci. med. Ana Jovićević epidemiolog na Institutu za onkologiju i radiologiju.

Ono na čemu Institut za javno zdravlje sa Domom zdravlja i lokalnom samoupravom radi jeste pružanje i podizanje kvaliteta nege pacijentima koji su u terminalnom stanju malignih bolesti i to ćemo, uz podršku udruženja koja se bave ovom tematikom, pokušati da prezentujemo kroz aplikaciju, kaže spec. dr med. Nebojša Ranković, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac. U nameri da ova aplikacija bude primenjiva na svim nivoima zdravstvene zaštite u šumadijskom okrugu i bude dostupna sa linkovima sajtova zdravstvenih ustanova. To je jedan od načina da pružanjem informacija i podrške podignemo kvalitet života kako pacijenata obolelih od malignih bolesti tako i članovima njihovih porodica.

Stručnjaci Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac prof. dr Svetlana Radević i dr Nataša Mihailović dale su kratak prikaz epidemiologije malignih bolesti kao vodećim uzrocima oboljevanja, posle kardiovaskularnih bolesti na nacionalnom niovou. Prema statistici, rast obolelih od malignih bolesti je prisutan i to kod žena karcinom dojke a kod muškaraca karcinomi pluća i debelog creva. Po poslednjim podacima na području šumadijskog okruga na godišnjem nivou je 1958 novoobolelih i više od 800 preminulih.

Tagovi:

1 thoughts on “Predstavljena ONKO aplikacija za mobilne telefone

  1. Nabavite skenere, mamografe i likove! Dosta više te demagogije, kao vi zabrinuti za zdravlje ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.