PREGOVORI IZMEĐU SINDIKATA I POSLOVODSTVA ZASTAVA ORUŽJA – BEZ REZULTATA

Društvo Ekonomija

Pregovori koji su u utora( 3. april) održani između Sindikata i rukovodstva fabrike Zastava oružje su proglašeni završenim i bez rezultata koji bi doprineo približavanju različitih stavova radnika i rukovodstva fabrike a koji se tiču neisplaćenog dela bonusa radnicima fabrike.
Kako se navodi u saopštenju Sindikata, pregovori su proteklih meseci vođeni uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i, kako kažu,  sva nastojanja Sindikata da se dogovori model kojim bi se zaposlenima pred uskršnje praznike isplatio i deo preostalog bonusa nisu donela rezultat koji bi doprineo izlasku iz višemesečne krize koja je uzrokovana nepovoljnim materijalnim položajem zaposlenih.
Iako, po rečima rukovodstva i Nadzornog odbora, poslovanje fabrike ima pozitivnu uzlaznu liniju sa rezultatima koji godinama nisu ostvarivani, zarade radnika fabrike ne obezbeđuju egzistencijalni minimum, uzimajući u obzir visinu potrošačke korpe od 67.000 dinara. U Sindikatu kažu da, iakosu predstavnici Ministarstva odbrane obećavali, radnici fabrike Zastava oružje još uvek nisu izuzeti iz smanjenja zarada od 10% po uredbi Vlade Republike Srbije, što njihov materijalni položaj čini još težim.
Nezadovoljstvo radnika je uzrokovano i činjenicom da nijedan zahtev koji je Skupština Sindikalne organizacije Zastava oružje uputila Vladi Republike Srbije i Ministarstvu odbrane 15. januara ove godine nije ozbiljnije razmatran, što celu situaciju, tvrde, čini još neizvesnijom.
Šrajkački odbor će, nakon sagledavanja svih okolnosti, doneti odluke koje treba da doprinesu rešavanju situacije koja je uzrokovana problemima sa kojima se fabrika i zaposleni suočavaju u ovom trenutku.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.