Prijem kod gradonačelnika ili „zavitlavanje naroda“ (VIDEO)

Društvo Grad naslov

„Otvoreni prijemˮ, kako ga je nazvao gradonačelnik Nikola Dašić u samoj najavi, dogodio se danas u prostorijama zgrade Gradske uprave. „U cilju unapređenja života u našem graduˮ Dašić je pozvao sve sugrađane da dođu i iznesu svoje probleme, sugestije i primedbe.

Preko 160 građana došlo je popodne Svečani salon zgrade Uprave, a po atmosferi koja je vladala činilo se da se problema i primedbi nakupilo.

  • Prijem će biti organizovan bez potrebe za prethodnim zakazivanjem, kako bi se omogućilo svim zainteresovanim građanima da direktno razgovaraju i izraze svoje stavove, sugestije ili postave pitanja, stajalo je još u saopštenju.

Jedna od pristiglih Kragujevčanki imala je zamerke zbog organizacije:

  • Ovo je zavitlavanje naroda.

Ona još dodala da je trebalo da se javno čuju problemi okupljenih, a ne da se kod gradonačelnika odlazi pojedinačno na razgovor.

Budući da je novinarima bilo ograničeno vreme za snimanje i uzimanje izjava građana, pitali smo neke od prisutnih da nam kažu povod njihovog dolaska i da li misle da će im problem biti rešen.

Dok su pojedni strpljivo čekali da dođu na red i nisu bili raspoloženi za drugi razgovor sem onog planiranog, drugi su želeli da progovore javno o svemu što ih godinama muči:

  • Imamo mnogo problema u mesnoj zajednici Veliko Polje, gradonačelnik nije došao da pogleda kakve su ulice. Ja živim 60 godina u Rakovičkoj ulici koja nije asfaltirana. Drugo, put koji vodi do Grošnice do pola puta je granje, autobus ne može da se mimoiđe sa kamionom. Rupe budu po dva, tri meseca, niko neće da dođe da obiđe, a kamoli da uradi, kaže jedan od okupljenih.

On još dodaje „rad ove Skupštine i gradonačelnika je nula, taj gradonačelnik ne zna nijednu ulicu kako se zove, on treba da obiđe ulice kao što je to radio nekadašnji gradonačelnik Verko, ovaj sada ne zna, kao i onaj prethodni, samo znaju za ovu u centruˮ. Smatra da jedan gradonačelnik treba da dođe i u periferne delove grada i da se upozna sa građanima. Na pitanje da li misli da će se naći rešenje, kaže da bi trebalo i da su obećali, ali da ipak sumnja: „Šezdeset godina se obećava, ali se ništa ne radiˮ.

  • Građani su ogorčeni na ovo naše rukovodstvo, to je sramota da četvrti grad u Srbiji nema ulicu 120 metara asfaltiranu, zaključuje on.

Jedna od sugrađanki se požalila na nasilje i česte provale na privatni posed: „Ja sam se kod gradonačelnika prijavila više puta, ali me nikada nije primio. Misli da je ovaj izuzetak napravljen jer nam uskoro predstoje izbori, a dodala je i da je njihov član, ali da opet nisu imali sluha.

Jedan od okupljenih nije hteo pred kameru, ali nam je u prolazu rekao: „Čekam red za parizerˮ.

Meštanin „Braće Nikolićˮ nedaleko od Bozmana kaže da im najveći problem predstavlja kanalizacija i fekalije koje idu u reku Uglješnicu:

  • Ne mogu da koristim vodu da zalivam baštu.

Kaže da se nada i da veruje da će se nešto uraditi.

Još jedan od sugrađana iznosi problem naselja u kome živi: „U Korman polju ima pet njiva da se otkupe da bi imalo 100 hektara industrijske zoneˮ. Problem nastaje oko knjiženja i naplaćivanja, objašnjava on. Kaže da je pet puta bezspešno pisao gradonačelniku, a stigao je i do premijerke Ane Brnabić, međutim još uvek nije rešeno ono za šta se godinama zalaže.

Jedna Kragujevčanka ističe da je tu zbog ćerke koja ima oštećenje sluha, dobila je otkaz u firmi u kojoj je radila do oktobra prošle godine, sada ne može da nađe posao, gde god je konkurisala bila je odbijena zbog svog hendikepa, pa njena majka smatra da je to diskriminacija. Do sada nije mogla da dođe do gradonačelnika, te je ovo bila prilika.

Novinarka: Sandra Solujić
Snimateljka: Jelena Nikolić
Fotografije: Lazar Novaković

  

   

Tagovi:

1 thoughts on “Prijem kod gradonačelnika ili „zavitlavanje naroda“ (VIDEO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.