PMF dan fakulteta 2024, Slavoljub Radojević

Prof. dr Stanić: Obrazovanje je noseći stub, a kada on počne da puca, sve se urušava

Društvo Grad

Kragujevački Prirodno-matematički fakultet obeležio je 52 godine postojanja. Prof. dr Marija Stanić, dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta istakla je  da je ovo institucija od posebnog značaja za obrazovanje u Srbiji, jer školuje veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti, pre svega bazičnih nauka bez kojih nema daljeg razvoja nauke. Na ovom fakultetu trenutno studira 1330 aktivnih studenata, a povodom Dana fakulteta dodeljene su diplome studentima koji su studije završili u prethodnih godinu dana, to je 110 studenata osnovnih akademskih studija, 73 studenta master akademskih studija, 20 studenata koji su završili po starom programu, dok je 12 studenata uspešno odbranilo svoje doktorske disertacije.

Tokom svog govora, dekanica PMF-a osvrnula se i na stanje u obrazovanju i rekla da će prethodna godina „biti zapisana crnim slovima u istoriji srpskog obrazovanja”, te da joj studenti daju veru da za nas kao društvo ipak ima nade, iako živimo u vremenu potpuno urušenog sistema vrednosti kako u našem društvu, tako i šire.

PMF dan fakulteta 2024
 • Mi znamo da je obrazovanje noseći stub svakog društva, a kada noseći stub počne da puca sve se urušava. Naše društvo, a i donosioci odluka se prema obrazovanju već decenijama ne odnose kao prema nosećem stubu. Pre bi se moglo reći da je obrazovanje u Srbiji brod koji plovi morima pod uticajem različitih vetrova i bez jasnog cilja, ali i to ne bi bilo strašno da taj brod nije počeo da tone. Nažalost dosta onih koji su u tom brodu nije svesno toga ili su svesni ali se opredeljuju da ćute misleći da voda neće doći do njihove kabine. Ja smatram da ne sme da se postavlja pitanje da li ćemo uraditi nešto da spasemo taj brod.
 • Akademska zajednica je u obavezi da reaguje u skladu sa svojim mogućnostima, jer to dugujemo i našim studentima i svim generacijama koje dolaze. Unija prirodno-matematičkih fakulteta već duže vreme upozorava donosioce odluka na sve probleme u našem obrazovnom sistemu, pa i u visokom obrazovanju. Kako nije bilo adekvatne reakcije, u poslednjih nekoliko meseci smo sa sličnim upozorenjima izašli u javnost.
 • Kada je kvalitet studija u pitanju mi nećemo praviti kompromise. Težićemo elitizmu, i to onom pravom, i u obrazovanju i u nauci imajući uvek na umu našu viziju, a to je da se Fakultet dalje razvija u modernu evropsku visokoškolsku instituciju priznatu po svojim obrazovnim i naučnoistraživačkim dostignućima, kao i postignućima svršenih studenata. Negujući izvrsnost u obrazovanju i nauci, Fakultet teži da doprinese promeni ukupnog obrazovnog i privrednog ambijenta Srbije, a time i ukupnom društvenom razvoju. U nadi da ćemo svi dati svoj doprinos da do sledećeg rođendana izgradimo mnogo bolji ambijent za sve visokoškolske i naučne institucije u Srbiji završiću ovo moje obraćanje citatom Lava Trockog: „Najveća sreća za čoveka nije u iskorištavanju sadašnjosti, već u izgradnji budućnosti, navela je dekanica prof. dr Marija Stanić.

U svom obraćanju, dekanica Stanić je još navela da su prošle godine uveli i koncept studenata mentora, gde studenti starijih godina prate svoje mlađe kolege, savetuju ih oko studija, a i studentima koji nisu iz Kragujevca pomažu da se lakše adaptiraju na život u našem gradu. Takođe, u toku prošle godine na konkursima Fonda za nauku Republike Srbije odobrena su tri projekta čiji je nosilac Prirodno-matrmatički fakultet.

Fotografije: Slavoljub Radojević
Tagovi:

17 thoughts on “Prof. dr Stanić: Obrazovanje je noseći stub, a kada on počne da puca, sve se urušava

 1. Svaka cast profesorici na ovakvom govoru, ima smelosti, kako i dolikuje doktoru nauka i dekanu!

 2. Da li kod vas na fakultetu ostaju najbolji studenti ili je situacija kao na nesrećnom Fakultetu seminarskih nauka nedaleko od vas na kome su u zadnjih 10 godina birali isodprosecne saradnike od kojih sada već mnogi vanredni profesori.

 3. Ova dekanica neće da da istraživačima i naučnicima ugovore u skladu sa zakonom. Čak je jednoj istraživačici i dala otkaz nakon doktorata (pisali su u fb grupi).

  1. Kako vas nije sramota da pišete neistine. PMF je jedan od retkih fakulteta u zemlji koji je ispunio sve preporuke resornog ministarstva u vezi ugovora sa istraživačima. Ni jedna osoba na PMF-u nije dobila otkaz. Istraživaču o kome pišete je istekao ugovor i nije bilo zakonskog osnova za dalje produženje. Nakon što je posle nekoliko meseci odbranila disertaciju s njom nije zasnovan novi radni odnos na šta Fakultet nije ni po jednom pravnom aktu ove zemlje bio u obavezi. Poznato je da ni na institutu na kom je dotična radila nije bilo podrške da se ona ponovo zaposli.

   1. Molim?
    Sta znaci konstatacija „nije bilo podrske da se ponovo zaposli…“? Nije imala nikoga da stvar pogura ili nije imala reference?

    1. Ooo tih van Fakulteta koji su gurali i urgirali bilo je na pretek, ali na PMF-u ne prolaze pritisci i ucene. Nije bilo ni jedne preporuke od kolega sa kojima je radila pre isteka ugovora. Toliko o tome kako se dotična osoba pokazala na poslu. Na PMF-u ima mesta samo za najbolje mlade kadrove, za one koju su spremni da se angažuju za dobrobit Fakulteta, ne za sve koje izraze želju da tu rade i za koje se vrši pritisak sa strane.

 4. Lepo je sto je dekanka sasula u lice onim SNS-ovcima iz prvog reda. Kormilar broda koji tone to verovatno nije ukapirao

 5. Bio sam prisutan i zadivljen njenom hrabroscu i integritetom. Reci istinu i zauzeti ovakav stav pred onim auditorijumom i u onoj prilici vredno je divljenja. Ljudi kao ona vracaju veru da se vredi boriti za prave i na zalost sve vise zapostavljene vrednosti. Svako postovanje i hvala!

 6. Prof. Stanić, kada neko krene javno da kuka, onda je ono što je njegov posao završen nesupehom, jer krivicu prebacuje na druge ! To što Vi sada javno saopštavate (neprimereno je da to iznosite na proslavi), to je za sastanke koje ste mogli da tražite preko odlazećeg SNSovca rektora da Vam organizuje (ako on nije sposoban d pomogne ) , da rešite na sastanku u Vladi, zajedno sa njim ! Interesantno je da oboje kukate u isto vreme https://www.politika.rs/scc/clanak/607456/Osniva-se-nacionalni-centar-za-sajber-bezbednost , sada kada je sa čela Vlade sišla Ana Brnabić ! A da do sada niste reagovali ! Jel to znači da je Premijerka bila neuspešna a vi pametni, kada se sada žalite na period dok je on bila premijer i mogla da utiče na veću raspodelu novca za obrazovanje ! Za Vas je draga koleginice Stanić zabrana pušenja strategija, a ne razvoj institucije i njen kredibilitet, sa brojem naučnika i objavljenih radova. NS drži penzionere Emerituse samo radi referentnosti, a Vi ih terate jer ste nesposobni da napravite Ugovore, sa kojima bi oni bili zadovoljni ! Za to su Vam trebale veštine koje nemate ! Niste dostojni da predstavljate PMF ! Dajte ostavke i Vi i Rektor i ne brukajte PMF i Univerzitet !

 7. Marija Stanic je najsposobniji profesor/profesorka od svih na funkcijama na Univerzitetu u Kragujevcu. Sto se tice moralnih kvaliteta, u odnosu na aktuelnog rektora Filipovica, iznad u svetlosnim godinama. U ovom trenutku, ona je najdostojnija da bude izabrana za sledeceg rektora Univerziteta u Kragujevcu.

 8. Mnogo se priča ovih dana o govoru profesorke Marije Stanić. Za one koji ne znaju – ona je govorila pred predstavnicima Ministarstva. Pokazala je šta je integritet profesije i autonomija univerziteta. Za razliku od profesorke Stanić, rektor FIlipović je svoju funkciju koristio šićardžijski, bez manira i odgovornosti. Prvi je rektor koji je rektorsku funkciju vodio i na izbore …. Brzo ćemo videti da li je Univerzitet u Kragujevcu provincijsko zaleđe ili je uz profesorku Stanić ….

 9. U normalnoj Srbiji bi ona bila rektor Univerziteta.
  Svi znamo da je to nemoguće jer je politika uvek daje poslednju reč.

 10. Nijedan sposoban dekan ne drži govore i žali se javnosti i gostima ! Nego pričao o uspehu koji je postigao za mandata, tako što su ga ispoštovali u zahtevima ovi iznad njega ! U protivnom daje ostavku na godišnjicu , da bi ukazao na problem a ne otvara koktel kao Dekan ! Ovi koji hvale dekanku , su verovatno njeni prodekani i šefovi katedri ! Samo zato što je oterala prof . Gutmana, treba da bude smenjena ! Njene reference u odnosu na njegove su amaterske, i ona nije dostojna funkcije po osnovu naučnih radova ! Sa ovim govorom je samu sebe promovisala kao nesposobnu ! Ili još bolje, svog glavnog gosta rektora i njegovog brata Zdravkovića – člana Nacionalnog saveta za obrazovanje (u sukobu interesa jer su familija ), je javno izblamirala da su nesposobni, a oni piju jedu i ćute ! Niko se od njih ne bori za uspeh kragujevačkih Fakulteta ! Ali vole dobru klopu , kamere i koktele gde su zvanice ! Dekanka ima sreću da je Ana Brnabić nesposbna da sada reaguje, pa se zato se i kuraži da kritkuje državu ispred rektora ! Objavite uz ovaj tekst i sliku ko je u prvom redu a ćuti ,dok dekanka napada premijerku !

 11. Prozivati Mariju Stanic za „kukanje“, slab naucni rezultat, da je oterala Emeritusa Gutmana sa PMFa je i zlonamerno i neobjektivno. To lici na reakciju onih koji Univerzitet u Kragujevcu privatizuju vec duze vreme. Pravedna kritika i javno obracanje drzavi su jedno (a nijedan drzavni funkcioner nije bio tema u govoru profesorke Stanic!). A brutalna upotreba univerziteta ili iznajmljivanje univerziteta kao stranacke prcije radi najlicnijih interesa su nesto sasvim drugo.

 12. Држава треба да се стиди какве је све алавце и слинавце поставила у ”први ред”, а за деканицу честитке, а и за Државу, јер ето – доводи и такве (савесне) на функције. Браво за говор.

 13. Univerzitet u Kragujevcu je postao mesto gde je najunosnije biti evet efendija. Profesorka Stanic budi nadu ….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.