Profesorka psihologije o tome šta može biti okidač za oružani napad na vršnjake

Društvo

Osam učenika i radnik obezbeđenja žrtve su pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Profesorka psihologije i socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka Jasna Hrnčić govorila je za RTS o tome koje okolnosti dovode do toga da dete otvori vatru na ostale učenike, kao i kako sprečiti ovakve tragedije.

  • To je nešto što se redovno dešava u SAD, o tome sam ja čitala kao stručnjak iz te oblasti, kao i o razlozima zašto se dešava, ali prvi put se to dogodilo u Srbiji. Ovo je ozbiljna tragedija, nešto što je najporaznije i za školski sistem, decu, roditelje, rekla je Hrnčić.

Objašnjavajući šta može dovesti do ovakve tragedije, Hrnčić navodi da su to najčešće deca koja su pod pritiskom i koja imaju loše iskustvo u školi.

  • Vrlo često se nalaze u situaciji koja je konfliktna i ne znaju da je reše, vuku ga različite strane i, na primer, roditelji pritiskaju na jednu, škola na drugu stranu, vršnjaci na treću. Često su zlostavljana, ismevana deca i ono što je izuzetno važno, to je faktor dostupnosti oružja. Oružje koje može toliko mnogo ljudi da uništi je dostupno detetu, navela je Hrnčić.

Profesorka postavlja pitanje kako je detetu dostupno oružje i kako zaustaviti naoružanu osobu.

  • Kako ćete to da zaustavite? Čuvar je obučeno obezbeđenje bez zaštite od terorističkih napada, na šta ovo liči kada čujete rezultate, rekla je profesorka.
Izvor: RTS, Radio 021
Foto: Screenshot (RTS)
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.