Program za zdravstvo u Šumadiji

Izbori 2023 naslov Politika

Saopštenje dr Predraga Delića, kandidata za odbornika sa liste Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, prenosimo u celosti:

Kragujevacu je neophodan moderan UKC. S Obzirom na činjenicu da se u UKC Kragujevac leči blizu dva miliona ljudi iz centralne i zapadne Srbije, rekonstrukcija ove ustanove se smatra interesom od javnog značaja. Do sada su svi projekti rekonstrukcije i eventualne izgradnje UKC Kragujevac, mimoilazili ostali nerealizovani. Bezbrojna su obećanja najčešće u političkim kampanjama vladajuće stranke da će Kragujevac dobiti savremeni UKC, najčešće su ostajala na nivou:

„Mi se zalažemo za hitnu rekonstrukciju UKC Kragujevac i izgradnju savremenog dijagnostičkog centra, kako bi ustanova ovog značaja mogla da pruži zdravstvenu uslugu za gotovo dva miliona stanovnika”.

Proces marginalizacije četvrtog po veličini grada u Srbiji, centra regionalnog razvoja nastavlja se i kroz zdravstvenu politiku pri čemu je UKC Kragujevac pravi i nedvosmisleni primer. Ukoliko se nastavi sa nemarnim i nedomaćinskim odnosom vlasti naš UKC neće moći da se razvija ni u naučnom, ni u stručnom kao ni u tehnološkom smislu što će na kraju neminovno da dovede do nemogućnosti pružanja adekvatne zdravstvene nege.

Jedan od načina da se smanji pritisak na UKC jeste izgradnja Opšte bolnice. Gradu sa preko 180000 stanovnika, zajedno sa Šumadijskim okrugom blizu 300000 hiljada, neophodna je Opšta bolnica kako bi svim stanovicima bila omogućena adekvatna zdravstvena nega.

Problem nedostatka Opšte bolnice prepoznat je davnih dana, ali se ništa konkretno nije uradilo na njegovom rešavanju. Neophodnost opšte bolnice se posebno pokazala u vreme pandemije korone kada su svi zdravstveni kapaciteti bili u službi protiv kovida, a hronični pacijenti kao i akutni zdravstveni problemi su zbog loše organizacije, nedostatka zdravstvenog kadra i neophodnog prostora otežano lečeni. Izgradnjom Opšte bolnice bi se poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga i smanjilo vreme čekanja. Činjenica da smo među najstarijim nacijama u Evropi i svetu, kao i da su hronične nezarazne bolesti u ekspanziji povlači za sobom potrebu za posebnom pažnjom upravo prema hroničnim pacijentima. Izgradnjom Opšte bolnice i rekonstrukcijom UKC Kragujevac, kao i neophodnom reorganizacijom Doma Zdravlja omogućili bi građanima Kragujevca dostojnu zdravstvenu zaštitu, bez prekomernog čekanja i zadržavanja, gde će se čovek osećati dostojanstveno.

Mi znamo kako i sa kim, i sa kojim sredstvima da sprovedemo neophodnu rekostrukciju zdravstva u Šumadiji. Da, mi možemo!

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.