Protest protiv litijuma: Ne damo Rekovac, ne damo Šumadiju (VIDEO)

Društvo Video

„Ne prodajemo dedovinu“, „Naša deca neće raditi u rudniku“, „Novac se ne jede i ne diše“ poruke koje su se juče čule u centru Rekovca, na protestu protiv iskopavanja litijuma “Odbranimo Rekovac“. Protest je organizovala grupe građana “Neko brine za Levač“, a podržali su aktivisti ekoloških organizacija iz drugih gradova Srbije.

Okupljenima su se obratili govornici iz Požege, Jagodine, Gornjih Nedeljica, Siokova – mesta u kojima se narod već probudio protiv iskopavanja rude i uništavanja prirode, univerzitetski profesori, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta ‘‘Odbranimo reke Stare planine‘‘.

Aleksandar Vasić iz Grupe građana ‘‘Neko brine za Levač‘‘ na protestu je upitao zašto su nadležni o tome ćutali i u tajnosti dozvolili istraživanja, ako će iskopavanje doneti prosperitet. On je rekao i da niko nije protiv napretka, ali ne na štetu prirode koja će nepovratno biti uništena i zagađena. Organizator je poziv za protest uputio i pretsedniku opštine Rekovac, ali nisu dobili odgovor.

Dragan Karajčić, predsednik mesne zajednice Gornje Nedeljice iz sela Brzjak kaže da se „Srbija brani u Jadru“:

  • Ako padne Loznica, ako padne Jadar, pašće i Rekovac.

Karajičić kaže da je u toj mesnoj zajednici već prodato 50 posto zemlje.

Na skupu je govorio ekološki aktivista i Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je najavio „ekološki ustanak“ za 11. septembar u Beogradu.

  • Naš zahtev je da se pokažu svi ugovori i dogovori sa velikim kompanijama koje su došle ovde da nas truju. Drugi naš zahtev je da se sve obaveze, preuzete na osnovu tih ugovora, brišu, kaže Jovanović

Topola je usvojila je detaljni urbanisitički plan, kojim se ne dozvoljava istraživanje rude na teritoriji te opštine.

  • Čim smo dobili rešenje, upoznali smo javnost i preduzeli određene korake. Uspeli smo da odbranimo Topolu, nismo završili. Do kraja godine ćemo usvojiti prostorni plan kojim ćemo predvideti da nema ni istraživanja, ni iskopavanja na teritoriji opštine Topola.

Povod za protest je najava da će se vršiti istraživanja bora i litijuma na teritoriji opština Rekovac i Jagodina.

Australijska kompanija Jadar Lithium, ranije Resources iz jugoistočne Azije, obezbedila je četiri nove dozvole za istraživanje u Srbiji, koje se nalaze unutar Vardarskog pojasa sa litijum-boratima. Kompanija je obezbedila dozvole za istraživanje Ursule i Siokovac, pored postojeće Jadrarove dozvole za Rekovac, gde je u njenom prvom programu bušenja utvrđeno prisustvo očuvanih minerala borata i litijuma, kao i dozvole Dobrinja i Pranjani koje se nalaze u zapadnoj Srbiji.

Fotografije i video: Nikola Milovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.