PRVO OCENJIVANJE VOĆNIH RAKIJA U KRAGUJEVCU

Grad

Na Šumadija sajmu u organizaciji Udruženja Šumadijska rakija organizovano je prvo ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija u Kragujevcu, a učestvovali su samo registrovani proizvođači.

Domaće rakije su sve traženije i popularnije, kako na našem tako i na inostranom tržištu. Šumadija ima veliki potencijal u ovoj oblasti i zato se okupilo, sada već 14 destilerija na jednom mestu, sa idejom da sarađuje, ali i promoviše i afirmiše, ne samo voćne rakije, već i Šumadiju, nadaleko poznatu po proizvodnji rakije. Ideja je da se zajednički unapredi kvalitet i standardizuje proizvodnja ovog pića.

Rakije je ocenjivala tročlana komisija, uzorci su bili pod šifrom, a ocenjivali su se osnovni parametri kvaliteta – boja, bistrina, tipičnost, miris, ukus… Komisija je dodeljivala bronzane, srebrne, zlatne i velike zlatne medalje.

  • Najviše je bilo šljivovice, zatim rakije od kajsije, viljamovke, dunjevače, medica i travarica. Zadovoljan sam kvalitetom rakija, bilo je pet-šest sjajnih šljivovica koje mogu da učestvuju na svim ocenjivanjima. Kajsijevače su sjajne. Cenim kada su prirodne, kada nema dodatih aroma i šećera. Bilo je fantastičnih viljamovki… Korektnih dunjevača. Veoma sam zadovoljan, rekao je profesor Ninoslav Nikićević.

Priznanja proizvođačima najboljih rakija biće dodeljena na predstojećem Šumadijskom sajmu poljoprivrede koji se od šestog do devetog septembra održava na Šumadija sajmu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.